Жртве из Другог светског рата не смеју бити заборављене

Жртве из Другог светског рата не смеју бити заборављене

22/04/2024 Off By BERB

Поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, 22. априла, који је установљен да би се чувало сећање на Србе, Роме и Јевреје страдале у масовним злочинима у Независној држави Хрватској и у окупираној Југославији, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог исказује најдубљи пијетет страдалим невиним жртвама и наглашава да оне никада не смеју да буду заборављене.

Министар за људска и мањиснка права и друштвени дијалог Томислав Жигманов изјавио је тим поводом да је дужност и обавеза свих нас, као одговорних чланова друштва, да чувамо сећање на жртве холокауста и геноцида и друге жртве фашизма у Другом светском рату, да сећања и свест о погубности мржње и нетолеранције преносимо на наредне генерације и тиме осигурамо будућност у којој владају мир, толеранција, разумевање и прихватање различитости.

Министар је нагласио да страдања невиних и ужаси Другог светског рата треба да буду опомена да само доследна и бескомпромисна борба против расне, верске, националне и сваке друге нетолеранције, против говора мржње и сваког облика насиља, те истрајна посвећеност неговању толеранције и уважавања различитости, могу да буду гаранција да се таква злодела никада више неће поновити.

Република Србија је доследно посвећена овим циљевима и вредностима. На месту најзлогласнијег нацистичког логора на територији окупиране Србије успостављен је Меморијални центар „Старо сајмиште“. Средствима из буџета Републике Србије континуирано се подржава реализација пројеката и програма којима се чувају сећања на жртве холокауста, геноцида и злочина против човечности током Другог светског рата. У циљу борбе против говора мржње, Влада Републике Србије је почетком 2020. године усвојила Радну дефиницију антисемитизма, коју је дао Комитет за антисемитизам и порицање холокауста Међународне алијансе за сећање на холокауст (ИХРА). У контексту правичног решавања учињене неправде, укључујући насиље и дискриминацију верских мањина, а у складу са Законом о отклањању последица одузимања имовине жртвама холокауста који немају живих наследника, Савезу јеврејских општина се, почев од јануара 2017. године до 2042. године, опредељују средства у износу од 950.000 евра на годишњем нивоу.