Тврдње о незаконитости су манипулација јавности

Тврдње о незаконитости су манипулација јавности

21/04/2024 Off By BERB

Фото: Небојша Димић

 

Републички геодетски завод обавештава јавност у вези с недавним тврдњама да објављивање статистичких података о професионалним корисницима катастра представља кршење Закона о адвокатури, Закона о заштити података о личности и Етичког кодекса адвоката.

 

Након што су од појединаца из руководства адвокатских комора, и писано и јавно, затражене конкретне норме и чланови закона које је РГЗ наводно прекршио, те особе нису доставиле тражене информације.

Наши стручњаци су темељно анализирали поменуте законе и етички кодекс те нису пронашли ниједну норму која је прекршена објављивањем наведених статистичких података. Постаје јасно зашто у саопштењу тих особа, чак ни након писаног и јавног захтева Републичког геодетског завода, намерно није наведена ниједна конкретна норма или члан који је прекршен. Јасно је да је циљ био манипулација, обмањивање и дезинформисање јавности како би се заштитили лични интереси и покренула кампања против дигитализације, борбе против корупције и транспарентности у раду у области управљања непокретностима коју води РГЗ.

Стога закључујемо да су тврдње о кршењу закона неосноване. Републички геодетски завод остаје посвећен транспарентности и поштовању свих законских и етичких норми те ће наставити да информише јавност о свим релевантним питањима у складу са законом.