Челници ММФ-а похвалили спроведене реформе у Србији

Челници ММФ-а похвалили спроведене реформе у Србији

21/04/2024 Off By BERB

Фото: Министарство финансија

 

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали састао се у Вашингтону са директорком Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалином Георгијевом која је, како је истакао, похвалила спроведене реформе у Србији истакавши да смо, захваљујући нашим економским резултатима и реформама које смо спровели, заслужили место на ком смо сада.

Министар је рекао да је састанак испунио очекивања, и да су директорки ММФ-а представљени позитивни макроекономски параметри Србије, као што су раст економије, ниска стопа незапослености, раст страних директних инвестиција, отварање нових фабрика, великог броја километара ауто-путева, раст плата и пензија.

Тежак рад, тешке реформе које смо прошли али резултати се очигледно виде, поготово имајући у виду ситуацију у свету где имате успорен или негативан раст, нагласио је потпредседник Владе.

Он је додао да Србија иде даље у реформе и да нема заустављања, те да је то главна порука грађанима, али и потенцијалним инвеститорима.

Споразум са ММФ-ом истиче крајем ове године и на састанку је договорено да ће бити продужен, још на најмање две године. Тиме показујемо да смо спремни да наставимо са реформама што је и порука грађанима Србије, али и порука инвеститорима који треба да дођу у нашу земљу, рекао је министар.

Мали је навео да је директорку ММФ-а у име председника Александра Вучића позвао да посети Србију. Он је подсетио да је Георгијева у Београду била 2014. године, током поплава, и да је сада прилика да нас посети поново, што је она са задовољством прихватила.

Министар је нагласио и да је упознао своју саговорницу са пројектом ЕKСПО 2027 и његовим потенцијалом да пружи шансу за раст целог региона.

“Заједно смо се сложили да је ЕКСПО 2027. године и све што га чини – изградња брзих пруга, ауто-путева, школа, болница, улагања у енергетику, да је то највећа шанса за цео регион у смислу раста и нових инвестиција и да се покажемо свету на прави начин”, истакао је потпредседник Владе.

Он је рекао да је у овом делу Европе, последњи ЕКСПО одржан у Бугарској, у Пловдиву, 1991. године.

Министар је још једном поновио да Србија, за разлику од много развијених земаља, убрзано расте и да је јавни дуг под контролом.

“Јавни дуг Србије у односу на БДП је 46,7 одсто, док је просечан дуг у целом свету 93 одсто БДП-а. Дакле, водимо рачуна о сваком динару, одржавамо макро-економску стабилност земље. Са друге стране, имамо финансијске бафере за било какве ванредне ситуације које могу да се десе, као што се то десило са ковидом 2020. године или 2022. године са енергетском кризом”, рекао је Мали.

Сумирајући своју тродневну посету Вашингтону, он је оценио да са свих састанака на којима је био носи добре вести за Србију – а то је да су сви похвалили досадашњи напредак, реформе и раст.

Он је додао да је задовољан и састанком са Светском банком, МИГА корпорацијом, састанцима са рејтинг агенцијама, великим бројем инвеститора, ММФ-ом, а нарочито са поштовањем које је исказала прва особа те институције Кристалина Георгијева.

Наравно, додао је, прича за нас још увек није завршена, јер пуно тога још у Србији треба да се уради.

“Треба да наставимо са реформама када је о енергетици реч, када је Пореска управа у питању, затим да наставимо са реформама наших јавних предузећа. Потребне су реформе и у области социјалних давања, уређења тржишта рада, дакле, свега онога што економију чини још атрактивнијом и конкурентнијом”, казао је потпредседник Владе.

Све то, нагласио је, треба да нас доведе до циља који смо зацртали програмом “Скок у будућност – Србија 2027” – да просечна плата у Србију износи 1400 евра, 650 евра просечна пензија и 650 евра минимална зарада.

Делегација Србије, коју чине министар финансија Синиша Мали, гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, са својим сарадницима, учествовали су на Пролећном заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, које се одржавало од 15. до 20. априла у Вашингтону.

Овај скуп је окупио велики број министара финансија, гувернера банака, земаља чланица ММФ-а и Светске банке, а главне теме били су јачање отпорности светске економије и глобални изазови на пољу геополитике.

Један од главних закључака је да је светска економија показала отпорност, али да постоје и даље ризици као што су инфлација, каматне стопе, цене некретнина, одржање финансијске стабилности, изазови на пољу доношења добрих фискалних мера и геополитичка криза.