Гојковић се састала са министарком културе и медија Црне Горе Тамаром Вујовић

Гојковић се састала са министарком културе и медија Црне Горе Тамаром Вујовић

19/04/2024 Off By BERB

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић састала се данас, након отварања националног павиљона на 60. Међународној изложби савремене уметности Бијенала у Венецији, са министарком културе и медија Црне Горе Тамаром Вујовић, како би размотриле унапређење билатералне, регионалне и мултилатералне сарадње у области културе.

 

На састанку је постигнут договор о закључивању новог Споразума о сарадњи у области културе између влада две земље ове године, како би се претходни Споразум из 2008. године унареди пре свега у делу у ком се односи на културно наслеђе.

Саговорнице су се сагласиле и да у наредном периоду буде потписан Споразум између влада две земље о борби против недозвољенe трговине културним добрима као значајан искорак унапређења културне и свеукупне сарадње у обостраном интересу, будући да је заједничко старање око културног наслеђа и његове заштите потврда чврсте опредељености за додатно јачање односа.

Гојковић је упознала министарку културе и медија Црне Горе са подстицајима инвестититорима да у Србији производе аудиовизуелна дела и предложила унапређење сарадње и у области филмске уметности, што је Вујовић прихватила.

Саговорнице су констатовале да, имајући у виду развијену институционалну сарадњу у области културе, постоји потреба за покретањем иницијатива од обостраног интереса и уговориле динамику предстојећих састанака.