Министар Мартиновић лаптоп рачунарима наградио победнике 27. књижевног сусрета за децу и младе

Министар Мартиновић лаптоп рачунарима наградио победнике 27. књижевног сусрета за децу и младе

19/04/2024 Off By BERB

Фото: МДУЛС/Јована Петровић

 

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић присуствовао је данас у Алексинцу свечаној академији поводом 27. књижевног сусрета за децу и младе „Гордана Брајовић“, манифестацији која носи име чувене новинарке и књижевнице, а која је и ове године, окупила велики број ученика, од ђака првака до средњошколаца, и то из свих крајева Србије, али и наше дијаспоре.

Министар је ученицима чији су радови награђени на овогодишњем књижевном конкурсу поклонио лаптоп рачунаре, а овај гест изненађења пропраћен је великим аплаузом присутних.

Том приликом министар је нагласио да живимо у модерном добу четврте индустријске револуције и свеопште дигитализације, и изразио је уверење да ће модерни уређаји помоћи деци да остваре још боље резултате. Мартиновић је подсетио на то да је Владин план да до краја следеће године цела територија државе подједнако буде покривена брзим бежичним интернетом, те је објаснио да неће бити разлике у квалитету и јачини интернет сигнала између руралних и урбаних средина, између Београда, Ниша, Суботице, Ражња и било које друге тачке у Србији.

Истакавши да је основни задатак државе да обезбеди најбоље могуће услове за школовање младих нараштаја и да креира амбијент у којем млади након завршених факултета остају да раде у својим матичним општинама и градовима, министар је нагласио значај интегралног развоја свих делова земље и важност тога да имамо вредну и надарену децу.

Он је поручио ђацима да не одустају од својих жеља, да верују у себе и да се боре и напорно раде, а подсетио их је да Министарство државне управе и локалне самоуправе сваке године организује Сајам студентске стручне праксе у јавној управи. Он је изразио уверење да ће велики број присутних ученика током студија искористи прилику да поред теоријских, у органима управе стекне и практична знања која ће им помоћи у свакодневном раду, али и да ће један број њих да се запосли у институцијама, те ће тако својим радом допринети друштвеном развоју.

Министар је у Алексинцу обишао јединствено управно место, чије отварање је министарство подржало са 6,6 милиона динара, док је у присуству Чедомира Ракића, државног секретара у МДУЛС-у, и др Петра Бабовића, начелника Нишавског управног округа, одржао и састанак са председником ове општине Далибором Радичевићем и његовим сарадницима. Након састанка Мартиновић је изјавио да је Алексинац израстао у успешну локалну самоуправу са развијеном привредом.

Министар је даровао 20 лаптоп рачунара као знак подршке министарства даљем развоју електронске управе у овој општини, а искористио је боравак у Алексинцу и да обиђе једну од најмодернијих и технолошки напреднијих фабрика за замрзавање и сушење воћа, индустријски комплекс компаније „Моником“.