Predstava “Misterija Dušan Vasiljev” 18. aprila u Bitef teatru

Predstava “Misterija Dušan Vasiljev” 18. aprila u Bitef teatru

17/04/2024 Off By BERB

Foto: Nenad Šugić

 

Predstava “Misterija Dušan Vasiljev”, po tekstu Dunje Matić i u režiji Marka Čelebića će premijerno biti izvedena sutra, 18. aprila u Bitef teatru, a na stogodišnjicu smrti Dušana Vasiljeva.

Jedan od najznačajnih srpskih ekspresionista i antiratnih pesnika, prozni i dramski pisac, koji je prerano preminuo u svojoj dvadeset četvrtoj godini, najpoznatiji je po svojoj pesmi “Čovek peva posle rata”.

O njegovim esejima i dramama malo se zna. Ova predstava prevazilazi okvire pukog biografskog i komunicira u jednom “međusvetu” u kojem se nalazimo i mi sami, odgovara na pitanja: ko su pesnici na ovom svetu, šta radi jedan pesnik u ratu i kako se postaje pesnik.

U predstavi igraju mladi glumci, vršnjaci Dušana Vasiljeva: Joakim Tasić, Aleksandar Jovanović, Jelena Lončar i Marko Pavlović, već uveliko poznati srpskoj pozorišnoj, filmskoj i televizijskoj publici.

Stogodišnjicu smrti Dušana Vasiljeva obeležava I izdavačka kuća Vulkan knjigom “Čovek peva posle rata” kojom podseća na stihove koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj književnosti. Nažalost, sve knjige Dušana Vasiljeva objavljene su posthumno. Istoimenu knjigu je 1982. godine priredio Jovan Delić, a ova sadrži i 20 pesama koje se nisu našle u prethodnom izdanju.

Dušan Vasiljev je blizak I savremenom čitaocu kao pesnik neprebola, koji je pre jednog veka pevao o onome što tišti i nas danas i nije teško pronaći svoj odraz u njegovoj poeziji.