Делегација Србије на Пролећном заседању ММФ-а и Групације Светске банке

Делегација Србије на Пролећном заседању ММФ-а и Групације Светске банке

16/04/2024 Off By BERB

Фото: nbs.rs

Делегација Републике Србије, коју чине гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, са својим сарадницима, учествоваће на Пролећном заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, које се одржава од 15. до 20. априла у Вашингтону. Делегацију предводи Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду.

 

У фокусу овогодишњег заседања биће светска економска кретања, изгледи и ризици, као и питања од значаја за макроекономску и финансијску стабилност у изазовном глобалном окружењу. Поред тога, разговараће се о ургентним питањима са којима се суочава глобална економија, као што су потреба за постизањем потпуног опоравка, решавање рањивости дуга у земљама са ниским нивоом дохотка и суочавање са новонасталим ризицима.

Планирани су састанци Међународног монетарног и финансијског комитета и Заједничког комитета за развој, саветодавних органа Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, а предвиђено је и да генерални директор Међународног монетарног фонда представи Агенду глобалне економске политике.

Делегација Републике Србије ће и током овогодишњег Пролећног заседања имати низ билатералних сусрета са руководством ових институција о актуелним програмима сарадње, текућим макроекономским кретањима и очекивањима у наредном периоду. Планирани су и састанци са бројним инвеститорима ради упознавања са потенцијалом српске привреде, унапређеним пословним амбијентом и трендом снажног привлачења страних директних инвестиција. Наша делегација учествоваће и на састанку Конституенце Швајцарске, којој припада Србија, као и састанку затвореног типа са гувернерима и министрима финансија земаља у вези са регионалним економским прегледом за централну и источну Европу.