У инфраструктуру општине Осечина уложено више од 90 милиона динара

У инфраструктуру општине Осечина уложено више од 90 милиона динара

16/04/2024 Off By BERB

Фото: МДУЛС/Јована Петровић

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић присуствовао је данас свечаној седници Скупштине општине Осечина организованој поводом обележавања Дана општине који је установљен у знак сећања на бој на Чокешини у Првом српском устанку.

Мартиновић је овом приликом примио захвалницу за изузетан допринос развоју и напретку ове локалне самоуправе.

Министар је истакао да је Министарство државне управе и локалне самоуправе уложило више од 90 милиона динара у инфраструктурни развој Осечине.

Мартиновић се осврнуо на најважније пројекте, наводећи да је уз подршку Министарства модернизован рад општинске управе, реконструисан и дограђен објекат Предшколске установе „Лане“, те успешно завршена прва фаза реконструкције школског објекта Образовно-васпитног центра „Браћа Недић“, а да ове године Министарство финансира другу фазу радова на овом објекту, као и отварање модерног услужног центра, јединственог управног места.

Министар је рекао да је мисија Министарства стварање оптималних услова за уједначен развој градова и општина, као и креирање јасног оквира за целовит и интегрални развој читаве територије Републике Србије, објаснивши да је реформа јавне управе, коју Министарство спроводи, камен темељац свеопштег развоја друштва, јер, како је рекао, само професионална администрација може да брине о добру свих грађана и да подстиче здрав економски развој.

Мартиновић је указао и на то да се Србија тренутно налази у изузетно неповољном и комплексном геополитичком амбијенту који одликују међународни сукоби и тензије, рекавши да је „ситуација таква да велике силе не презају ни од чега у остварењу својих интереса“.

Министар је подсетио да се сутра на затвореном састанку у Уједињеним нацијама представља Нацрт резолуције о Сребреници, чијим би усвајањем у мају ове године огромна неправда била нанета српском народу, јер ће кроз овај документ бити окарактерисан као геноцидан.

Мартиновић је казао да се српски народ током читавог свог постојања и историје борио против сваког зла и био на правој страни историје, те да је само у 20. веку наш народ положио вишемилионске жртве на олтару слободе, али да светске силе не маре за правду и истину.

Он је додао и то да Парламентарна скупштина Савета Европе данас гласа о пријему лажне државе Косово у ту институцију, те да овај догађај претходи коначној одлуци Комитета министара у мају. Како је навео, исти доминантни светски актери уплетени су и у иницијативу за хитни пријем такозваног Косова у Савет Европе, међународну организацију, која би, како је рекао, требало да почива на концепту људских права и слобода, демократије и владавине права, односно „свега онога што не постоји за српски народ у нашој јужној покрајини“. Европа је, истакао је министар, као и много пута до сада, остала потпуно слепа и нема на положај Срба на Косову.

Министар Мартиновић је у свом говору нагласио да је велика шанса Републике Србије то што у овом моменту на свом челу има правог лидера.

„Није први пут да нам се чини неправда. Борићемо се. Из те борбе ћемо, као и увек, изаћи јачи и снажнији. Наша је срећа што у овом моменту за председника државе имамо најбољег међу нама, човека који зна да води Србију, поноситу, независну и економски јаку, и који зна како да сачува њене интересе, јер је, за њега, као и за све нас, земља Србија једина отаџбина“, истакао је Мартиновић.

С друге стране, како је навео министар, постоје и они који се на све начине труде да дестабилизују Србију и њене институције износећи разне неистине, међу којима је и тврдња о неисправности бирачког списка. Он је још једном поновио да је „бирачки списак Републике Србије достигао до сада највиши ниво поузданости и тачности, и да никад није био уређенији“, те да се евиденција бирача свакодневно ажурира и константно унапређује применом модерних технологија.

На крају обраћања, министар Мартиновић је поручио да ће „истина и Србија победити све изазове“.