Наставак рада на ојачавању заштите жена од сваке врсте родно заснованог насиља

Наставак рада на ојачавању заштите жена од сваке врсте родно заснованог насиља

15/04/2024 Off By BERB

Фото: Зоран Николић/Министарство правде

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић председавала је Другој седници Савета за сузбијање насиља у породици.

Министарка је подсетила учеснике да је на прошлој седници Савета донета заједничка одлука да је, у циљу ојачавања заштите жена од сваке врсте родно заснованог насиља и насиља у породици, потребно усклађивање Општег протокола о поступању и сарадњи установа, органа и организација у ситуацијама насиља над женама у породици и у партнерским односима са Законом о спречавању насиља у породици.

Поповић је навела да су у току 2023. године Министарство правде и Савет за сузбијање насиља у породици, уз подршку UN Women, приступили изради новог Општег протокола о поступању и мултисекторској сарадњи у ситуацијама родно заснованог насиља према женама и насиља у породици, који је усвојен на седници Владе 29. марта 2024. године. Општи протокол детаљније разрађује законске обавезе државних органа и установа о откривању и сузбијању родно заснованог насиља према женама и насиља у породици и пружање заштите и подршке жртавама насиља, и као такав базира се првенствено на моделу мултисекторске сарадње који је успостављен Законом о спречавању насиља у породици и усклађен са важећим прописима.

Министарка Поповић је указала да је, у циљу доследне примене Општег протокола, потребно да се приступи доношењу посебних протокола у поступању у случајевима насиља над женама у породици и у партнерским односима, и то у року од годину дана од усвајања Општег протокола. Посебне протоколе, како је навела, имају обавезу да донесу она министарства у чијој су надлежности послови породичноправне заштите, социјалне заштите, правосуђа, унутрашњих послова и здравља, и путем посебних протокола биће детаљније уређени начини поступања надлежних органа и установа у оквиру појединих сектора.

Министарка правде посебно је истакла да, у складу са принципима утврђеним Општим протоколом, чланови Савета за сузбијање насиља у породици имају обавезу да обезбеде обуку својих запослених, а све са циљем ефикаснијег спровођења Закона о спречавању насиља у породици, као и свих других релевантних закона који се примењују када дође до пријављивања било ког облика насиља према женама и насиља у породици.

На крају излагања, министарка правде апострофирала je да је доношењем Општег протокола испуњен заједнички циљ, а то је на првом месту ефикасно спречавање насиља према женама и насиља у породици, са посебним акцентом на заштиту жртава насиља и њихов бржи опоравак, оснаживање и осамостаљивање. Савет за сузбијање насиља у породици ће и у наредном периоду наставити свој рад, кроз рад Оперативног тима Савета, у циљу што бољег повезивања и имплементације овог Закона.