Стање девизних резерви НБС и кретања на међубанкарском девизном тржишту у марту

Стање девизних резерви НБС и кретања на међубанкарском девизном тржишту у марту

14/04/2024 Off By BERB

Фото: nbs.rs

 

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају марта 2024. године биле су на нивоу од 24.942,1 милион евра, што је у односу на крај претходног месеца смањење за 89,3 милиона евра.

 

Овај износ девизних резерви обезбеђује покривеност новчане масе M1 од 171,1 одсто и 6,7 месеци увоза робе и услуга, што је више него двоструко изнад стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (бруто девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, обавезе према Међународном монетарном фонду по основу аранжмана и другим основима) износиле су 20.679,0 милиона евра, и у односу на крај фебруара смањене су за 127,2 милиона евра.

На смањење бруто девизних резерви у марту превасходно су утицали одливи по основу нето раздужења државе на име девизних кредита у износу од 221,7 милиона евра, као и по основу измирења осталих девизних обавеза државе и другим основима у износу од 115,3 милиона евра. Одливи из девизних резерви у марту остварени су и по основу интервенција Народне банке Србије, иако је Народна банка Србије у марту нето купила 20 милиона евра. У марту су утицај на девизне резерве (у смеру смањења) имале трансакције продаје девиза у износу од 175,0 милиона евра, док је куповина девиза, која је обављена у последња два радна дана марта у износу од 195 милиона евра, ефектуирана кроз (позитиван утицај на) девизне резерве почетком априла (салдирање Т+2).

Највећи прилив у девизне резерве у марту остварен је по основу издвајања девизне обавезне резерве банака у нето износу од 53,0 милиона евра. Остварени су и приливи по основу управљања девизним резервама, донација, камата и наплата купона и другим основима у укупном износу од 82,7 милиона евра.

Позитиван нето ефекат тржишних фактора у износу 287,0 милиона евра, који је, у највећој мери, резултат раста цене злата за око 8,1% и jачања долара у односу на евро за око 0,5% на међународном тржишту, ублажио је смањење бруто девизних резерви.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у марту износио је 773,6 милиона евра и био је за 199,7 милиона евра већи него у претходном месецу. У прва три месеца ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 2.001,9 милиона евра.

У марту, као и од почетка 2024. године, вредност динара према евру готово је непромењена.

Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у марту нето купила 20 милиона евра. Oд почетка 2024. године, Народна банка Србије je нето купила 320 милиона евра, ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру.