Велики значај изградње новог блока у ТЕ Костолац за енергетски сектор Србије

Велики значај изградње новог блока у ТЕ Костолац за енергетски сектор Србије

11/04/2024 Off By BERB

Фото: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарали су данас са директором кинеске компаније ЦМЕК (China Machinery Engineering Corporation) Ло Ћеием, о завршетку изградње новог блока Б3 у Термоелектрани Костолац – најважнијег пројекта када је енергетски систем Републике Србије у питању.

Министар финансија истакао је да је ово један од најважнијих пројеката у енергетском сектору Србије. Мали је навео да је разговарано о изазовима у извођењу радова и начинима како да се они убрзају, додајући да ће ово бити први погон стављен у функцију, још од 1991. у Србији. Најавио је и нове састанке на ову тему у наредних десетак дана.

Како је рекао, неопходно је да кинеска и српска страна заједно прате динамику извођења радова у наредних неколико месеци.

„Овај огроман пројекат од стратешког је значаја за Републику Србију и зато заједнички радимо на томе да он што пре буде и завршен“, истакао је Синиша Мали.

Он је додао да ће снага новог погона бити 350 мегавата и да ће дугорочно обезбедити додатну сигурност нашег електро – енергетског система.

Како је истакао, блоком Б3 добићемо ново модерно постројење за производњу електричне енергије, прво након скоро четири деценије, које ће довести до енергетске независности Србије и стабилног снабдевања грађана и привреде.

Министар Мали је навео да Кина и Србија имају изузетно развијену сарадњу у многим областима, захваљујући председницима Александру Вучићу и Си Ђинпингу, а да је енергетика једна од њих.

„Србију и Кину веже челично пријатељство које се непрекидно продубљује и то пре свега захваљујући добрим односима председника Србије Александра Вучића и председника Кине Си Ђинпинга“, истакао је потпредседник Владе.

Ло Ћеи захвалио је на указаном поверењу, наводећи да је компанија ЦМЕК заинтересована за даљу сарадњу на новим пројектима.