ОЕБС поуздан партнер Владе Србије у даљем реформском процесу

ОЕБС поуздан партнер Владе Србије у даљем реформском процесу

10/04/2024 Off By BERB

Фото: МСП/Дијана Вукомановић

 

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са председавајућим Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и министром спољних и европских послова и трговине Републике Малте Ијаном Борџом.

Том приликом су размењена мишљења о актуелној ситуацији унутар ОЕБС-а и могућностима да се кроз суштински и конструктивни дијалог дође до превазилажења постојећих изазова, а посебно у вези са питањем буџета Организације и правовременим именовањем руководства независних институција ОЕБС-а.

Дачић је поновио спремност Србије да, као и до сада, помогне у постизању консензуса о свим питањима од значаја за неометано функционисање Организације.

Он је поздравио то што је подршка раду мисија на терену и јачање њихових капацитета препозната и међу приоритетима актуелног малтешког председавања.

У том контексту, Дачић је истакао веома добру вишедеценијску сарадњу коју Србија остварује са Мисијом ОЕБС-а у Србији (ОМИС), као и да веома ценимо њихову подршку у свеобухватном реформском процесу и експертизу у програмским областима, попут демократизације и медија, владавине права, јачања људских и мањинских права, промоције толеранције и недискриминације и реформе сектора безбедности.

Први потпредседник Владе је указао на неопходност очувања статусно неутралног приступа ОЕБС-а у погледу Косова и Метохије, који се мора поштовати не само приликом састанака Организације, већ и у раду мисија на терену, а посебно приликом посета званичника ОЕБС-а Приштини.

Борџ је посебно истакао досадашњу одличну сарадњу коју Мисија ОЕБС-а у Србији остварује са Владом Србије, као и да у наставку заједничких активности ОМИС представља поузданог партнера у даљем реформском процесу.

Он је подсетио на одличне билатералне односе двеју земаља, који су у успону, као и на велики допринос српске дијаспоре која живи и ради на Малти.

Према његовој оцени, новоуспостављена директна авио-линија између две земље додатно побољшава развој туризма и укупних економских односа.