Србија заинтересована за проширење сарадње са Француском у бројним областима

Србија заинтересована за проширење сарадње са Француском у бројним областима

09/04/2024 Off By BERB

Фото: mfin.gov.rs

 

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу, где је одржан састанак Пословног савета Француска–Србија, да смо заинтересовани за проширење сарадње са Француском у многим областима.

Вучић је, на састанку са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника – МЕДЕФ, истакао да у Србији данас послује 339 француских компанија, које запошљавају 11.125 људи.

Он је нагласио да је агенција „Стандард енд Пурс” унапредила рејтинг наше земље, која је сада на корак од инвестиционог рејтинга, додавши да Србија има добре јавне финансије и да јавни дуг износи 48,5 одсто БДП, а да је очекивани ниво буџетског дефицита 2,2 одсто.

Председник Србије је подсетио на то да је у фебруару стопа раста БДП била 5,9 одсто, уз велики раст индустријске производње, додавши да то говори о стабилном окружењу и добрим приликама.

Вучић је указао на то да је Србији потребна сарадња са француским компанијама и као један од примера те сарадње навео Београдски метро, за који ће морати да се нађе оператер.

Према његовим речима, потребна нам је и сарадња са компанијама за изградњу депонија и управљање отпадом јер Србија није у стању да управља тим системима, због чега се ту отвара доста простора за француске компаније.

Такође, радујемо се будућој сарадњи на пољу вештачке интелигенције и захвални смо Француској која нам је помогла да председавамо Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију, које је за нас од највеће важности, навео је Вучић.

Он је указао на то да су започели разговори са Француском електропривредом (ЕДФ) о нуклеарној енергији јер је реч зеленој енергији која ће створити одржив систем за Србију.

У супротном, за 20 година нећемо моћи да обезбедимо довољно електричне енергије не само за нашу индустрију, већ и за наше становништво, истакао је председник Републике и навео да је реч  о огромним инвестицијама, али да је Србија спремна да блиско сарађује са Француском.

Председник Републике је подсетио на то да ће Србија бити домаћин Међународне специјализоване изложбе ЕКСПО 2027 и да су планирани бројни пројекти у оквиру припрема за тај догађај, уз напомену да постоји огроман простор за учешће француских компанија.

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали рекао је да је Србија, упркос пандемији коронавируса и енергетској кризи, успела да оствари позитивне стопе раста, о чему сведочи и то што је прошле године стопа раста БДП-а била 2,5 одсто.

Мали је предочио да Србија држи јавни дуг под контролом и да је у марту био 47,7 одсто, а данас је 48,5 одсто, додавши да он, према нашим конзервативним проценама, неће прећи 55 или 56 одсто.

Он је нагласио да Србија историјски гледано има рекордан број запослених и да су све мере, које су предузимане у последњих неколико година, без обзира на светску кризу, дале резултате.

Потпредседник Владе је истакао да се Србија показала као изузетно атрактивна инвестициона дестинација, делом и због француских компанија.

Када разговарате са инвестиционом заједницом, од њих ћете чути да су јавне финансије Србије већ на инвестиционом рејтингу и желимо да тако и остане, навео је Мали.

Он је, представљајући план „Скок у будућност – Србија 2027, рекао да су у наредне три, три и по године планиране инвестиције од приближно 18 милијарди евра како бисмо достигли циљ да БДП буде на нивоу од 100 милијарди евра у 2027. години.

У суштини идемо на повећање плата, минималне зараде и пензија, чиме се заправо повећава животни стандард у Србији, објаснио је потпредседник Владе, уз напомену да је план да просечна плата 2027. године буде 1.400 евра.

Мали је нагласио да је план „Србија 2027” свеобухватан и покрива сваку грану индустрије, при чему је као важан пројекат издвојио БИО4 кампус, највећи биотехнолошки кампус који се гради у Србији и Југоисточној Европи, што ће потпуно променити перспективу индустрије вештачке интелигенције и ИТ иновације у целом региону.

Потпредседник Владе је нагласио да Србија много улаже у путну и  железничку инфраструктуру, зелену транзицију, енергетику и пољопривреду.

Мали је нагласио да се Србија изборила да буде домаћин ЕКСПО 2027 и да у оквиру припрема за ту специјализовану изложбу планира огромне инфраструктурне радове не само у Београду, већ и у читавој земљи.