Агенција S&P повећала изгледе Србије за добијање рејтинга инвестиционог ранга

Агенција S&P повећала изгледе Србије за добијање рејтинга инвестиционог ранга

06/04/2024 Off By BERB

Фото: nbs.rs

 

У свом најновијем извештају за Србију рејтинг агенција Standard & Poor’s (S&P) повећала je са „стабилних“ на „позитивне“ изгледе (outlook) Србије за добијање кредитног рејтинга инвестиционог ранга. Оваква одлука је донета у условима снажних макроекономских показатеља Србије остварених у 2023. години, отпорности коју је наша економија показала у претходним глобално турбулентним годинама и на бази унапређења фискалних перформанси и екстерне позиције. Кредитни рејтинг Републике Србије задржан је на нивоу ББ+, само један ниво до инвестиционог (од БББ- на више), при чему повећање изгледа на позитивне указује да би ова агенција могла Србији да додели инвестициони ранг у наредних 12 месеци.

 

У свом извештају, агенција S&P образлаже овакву одлуку истичући посебно:

– очекивано убрзање привредног раста у текућој и наредним годинама,
– одржив раст, који се показао отпорним на изазове из међународног окружења, омогућиће даље унапређење фискалних показатеља,
– резерве које су створене у претходном периоду, заједно са широко распрострањеним страним директним инвестицијама, могу помоћи Србији да успешно амортизује евентуалне ризике из спољног окружења.

„Труд који улажемо и посвећеност с којом приступамо унапређењу наше економије и домаћег инвестиционог окружења даје резултате“, изјавила је поводом одлуке агенције S&P, гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић. „Ово је први корак ка инвестиционом рангу, који ће нас још боље позиционирати на међународној инвестиционој мапи и учинити повољнијим услове финансирања државе, привреде и грађана. Улазак у друштво земаља са инвестиционим нивоом кредитног рејтинга значио би приметан квалитативни скок који би водио низу позитивних ефеката по економски раст, запосленост и, што је најважније, животни стандард грађана“.

Агенција S&P очекује убрзање реалног раста бруто домаћег производа Србије на 3,3% ове године и наставак динамичног раста и у наредним годинама.

Такође, у извештају се истиче да су и укупна и базна инфлација наставиле да успоравају у фебруару – на 5,6% (укупна инфлација), односно 5,2% (базна инфлација), као и да се у наредном периоду очекује наставак њиховог смањења и повратак у границе циља од 3±1,5%.

Када је реч о екстерној позицији Србије, агенција истиче низак дефицит текућег рачуна платног биланса од 2,6% БДП-а у 2023. години, при чему наводи да ће његово очекивано повећање у овој години бити вођено инвестиционим циклусом, односно повећаним увозом опреме и репроматеријала. Посебно се наводи да ће текући дефицит остати покривен приливима по основу страних директних инвестиција које у претходној деценији играју важну улогу у ширењу извозне базе и смањењу спољног дуга.

Што се тиче фискалних кретања, агенција истиче да је држава посвећена очувању одрживих јавних финансија и наводе да је ниво јавног дуга умерен у поређењу са другим земљама сличног рејтинга.

Поводом одлуке агенције S&P, гувернер Јоргованка Табаковић истиче да је Србија награђена за одговорно и кредибилно спровођење адекватних економских политика, које су допринеле да наша земља у претходним годинама буде у мањој мери изложена утицају шокова из међународног окружења. „Изузетно сам поносна на овај резултат.

Претходних месец дана обавили смо низ разговора са међународним институцијама, инвеститорима, рејтинг агенцијом у којима смо јасно истакли да је српска економија додатно напредовала и у односу на 2019. и у односу на 2021. када нам је S&P такође давао позитивне изгледе за повећање рејтинга. Не само да је економска позиција Србије сада јача, већ смо ка том циљу још усмеренији и системски радимо на достизању инвестиционог ранга“.

За финансијски сектор агенција истиче да је добро капитализован, профитабилан и ликвидан, као и да је учешће проблематичних кредита у укупним кредитима око историјски најнижег нивоа од 3%.

У претходном периоду неколико значајних финансијских институција је, у својим публикацијама, истицало очекивања побољшања изгледа Србије за повећање рејтинга, указујући да се српском финансијском активом већ тргује на нивоима упоредивим са земљама чији је рејтинг инвестиционог ранга.

„Сигурна сам да би Србија још раније достигла инвестициони ранг да није било шокова из међународног окружења. Још једном се налазимо на само „пола корака“ до циљаног нивоа, али наш посао данашњом одлуком није завршен.

Настављамо да, у сарадњи са другим институцијама, радимо на спровођењу одговарајућих економских политика и решавању преосталих изазова на које нам рејтинг агенције указују, а које ће у додатној мери унапредити домаће економско окружење“, уверава гувернер Јоргованка Табаковић.

У извештају се наводи да би агенција S&P у наредних 12 месеци могла донети одлуку о унапређењу рејтинга на инвестициони ниво, у случају да се екстерна позиција побољша у већој мери него што то агенција очекује, у условима снажнијих извозних перформанси и нето прилива страних директних инвестиција. Додатно, снажније фискалне перформансе које би допринеле смањењу дуга државе, такође би могле да представљају фактор унапређења кредитног рејтинга на инвестициони ниво.