Формирање посебних тимова у борби за виталне интересе Србије

Формирање посебних тимова у борби за виталне интересе Србије

04/04/2024 Off By BERB

Фото: srbija.gov.rs

 

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас на седници Владе Србије да предстоје тешки и важни задаци који су за нас од суштинског значаја и позвао да се формирају тимови за садејство свих наших снага, укључујући Народну скупштину, Владу и председника Републике.

Вучић је рекао да је потребно да се формира посебан тим који ће се борити за интересе Србије поводом иницијативе о пријему тзв. Косова у Савет Европе, која ће се разматрати на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе 16. априла.

Према његовим речима, треба учинити све да „Косово” не буде примљено у ту организацију, при чему кључни аргумент треба да буде то што властима у Приштини није у плану формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

Председник Србије је, поводом данашњег наставка разговора Београда и Приштине у Бриселу, рекао да је српска страна добро припремљена за дијалог, али да не можемо да очекујемо ништа добро.

Све то у Бриселу се претворило у ствари у легализацију криминалних аката Аљбина Куртија, у настојање да се добија српска сагласност за његова недела, у чему нећемо да учествујемо, поручио је Вучић.

Мислили смо да је разумно и рационално поступање нешто што ће у будућности променити односе Европске уније и западних сила према Приштини, али схватили смо да се то није догодило, да се то неће догодити и у складу с тим ћемо се понашати, додао је он.

Вучић је оценио да ће позиција српског народа на Косову и Метохији бити све тежа, али да ће Србија увек бити уз свој народ и гледати како да те проблеме решава.

Председник Србије је најавио да ће 22. априла Савет безбедности Уједињених нација одржати редовну седницу о Косову и Метохији, и додао да ће он о ситуацији у јужној српској покрајини разговарати са председником Француске Емануелом Макроном 8. априла у Паризу.

Једна од важних тема разговора у Француској, како је истакао, биће решавање проблема око мањка електричне енергије и изградња нуклеарних електрана, као једини начин да се тај проблем реши.

Он је најавио и да ће се у Француској разговарати о ИТ сектору, развоју вештачке интелигенције, гејминг индустрији, аутомобилима и производњи батерија, иновацијама, стартаповима и изградњи и управљању постројењима за пречишћавање отпадних вода.

Вучић се осврнуо на најаву резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама, рекавши да је она непоштена.

Председник је затражио од чланова Владе Србије да се на томе више ангажују на спољнополитичком плану, додавши да ће он учинити све што је до њега, укључујући разговоре са лидерима афричких земаља.

Седници су присуствовали чланови Владе, председница Народне скупштине Ана Брнабић, представници безбедносног сектора, војске, полиције и директори јавних предузећа.