Наставак партнерства Комесаријата за избеглице и миграције са УНХЦР-ом

Наставак партнерства Комесаријата за избеглице и миграције са УНХЦР-ом

03/04/2024 Off By BERB

Фото: Драган Кујунџић

 

Комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић и представник Канцеларије високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србије Суфијан Ађали потписали су данас Писмо о разумевању о јачању сарадње и координације у погледу тражилаца азила, корисника међународне заштите и интерно расељених лица.

Станисављевић је, у хотелу Метропол, истакла да је потписивање овог писма од велике важности за све јер су снаге удружене како би успели да људима из најугроженијих категорија побољшају услове живота.

Наш заједнички циљ је пружања подршке у погледу обезбеђивања услова за прихват тражиоца азила и њихове ране инклузије, интеграције лица којима је додељена међународна заштита, као и заговарања за решења за најугроженија интерно расељена лица, то су људи који су били приморани да напусте своје земље и који живот из почетка почињу у Србији и заслужују подршку читавог друштва, подвукла је комесарка.

Она је подсетила да је Комесаријат посвећен решавању проблема, а поуздан и одговоран партнер у свим овим процесима је UNHCR, додавши да је зато писмо о разумевању веома важно за наставак сарадње и због унапређења система и пружања адекватног одговора на изазове са којима се суочавају, а у циљу унапређења људских права, са акцентом на заштиту рањивих категорија, као што су избеглице и тражиоци азила.

Канцеларија UNHCR-а је поуздан партнер Републици Србији и пружа помоћ у решавању проблема избеглица из бивших република, као подршку за јачање поступка азила, правичаног и ефикасаног поступака азила и обезбеђивање приступа територији земље и поступка азила лицима којима је потребна међународна заштита.

Станисављевић се овом приликом захвалила свима на преданом и посвећеном раду, на подршци коју пружају Комесаријату за избеглице и миграције у свим сегментима у којима сарађују и рекла да се нада да ће се успешно партнерство наставити и у будућности.