Отварање изложбе „7 Смртних грехова“ Јоване Бојић 4. априла у Пароброду

Отварање изложбе „7 Смртних грехова“ Јоване Бојић 4. априла у Пароброду

03/04/2024 Off By BERB

У четвртак, 04. априла у 19 часова у УК Пароброд биће отварена изложба „7 Смртних грехова“ Јоване Бојић.

Седам смртних грехова, као концепција ове изложбе, је исконска тема која вековима интригира уметнике, филозофе и мислиоце. У данашњем турбулентном свету, где се традиционалне вредности често сукобљавају са савременим изазовима, уметност има моћ да осветли тамне углове људске природе.

Кроз своје слике Јована Бојић тежи да опише дубоке слојеве људске слабости и патње које су у виду грехова кроз време у сржи остајале исте, а којим се само мењала форма. Како би оживела ту идеју, надахнута богатом историјом уместности и сложеном природом човековог морала, уметница имала је за узор старе уметнике као што је Теодор Жерико његов ”Сплав медузе” и кроз слике је провукла модерне елементе. Кроз представу фигура у необичним ванвременским просторима, истражује похлепу, пожуду, завист, бес, прождрљивост, понос и лењост у контексту споја старог и модерног доба.

Јована Бојић (1996, Шабац) дипломирала је на Факултету примењених уметности, одсек примењено сликарство 2022. године, а мастер студије на истом одсеку завршила је 2023. године. Један од битнијих мурала које је осликала је групни мурал на Графичкој школи у Београду на тему фантазије и нестварног света. Учествовала је на неколико групних изложби и ликовних колонија. Реализовала је јавни рад у Београду, мозаик за пројекат “Алеја заслужних старограђана” коју је расписао УК Пароброд.

Изложба ће бити отворена до 21. априла.

Добродошли!