Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka #41 4. aprila u Domu omladine Beograda

Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka #41 4. aprila u Domu omladine Beograda

02/04/2024 Off By BERB

Četvrtak, 4. april 2024. u 18:00 // Tribinska sala Doma omladine Beograda

The Pretenders “Pretenders” (1980)
Buzzcocks “Singles Going Steady” (1979)

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Veče posvećeno revoluciji u ljubavnim odnosima, koju je doneo sa sobom “novi talas”.

The Pretenders “Pretenders” (1980)

Uz ovaj album obično uvek stoji oznaka: „jedan od najboljih debi albuma u istoriji“. To je sasvim tačno! Prva ploča ovog londonskog benda predstavila nam je Chrissie Hynde kao spektakularnu frontwoman novog kova i kompletnu autorku muzike, u vreme kad nije bilo mnogo žena koje su to radile. Sama Chrissie bila je američkog porekla i već neko vreme prisutna na engleskoj „new wave“ sceni, između ostalog i kao muzička novinarka. Bilo je to dovoljno vremena da se skupi iskustvo koje je potom na ovom albumu uobličeno u brilijantnu seriju modernih rokenrol pesama, što su svojim pristupom večnoj temi žensko-muških odnosa zauvek promenile naše shvatanje uloga u njima. Ženska strana je u njima postala nesputano aktivna strana, oslobađajući milione devojaka i mladića do tada uobičajenih patrijarhalnih pogleda na svet i osvajajući nove slobode. Jedan od najznačajnijih doprinosa novotalasne kulturne revolucije.

Buzzcocks “Singles Going Steady” (1979)

Uz ovaj album obično uvek stoji oznaka: „jedna od najboljih kompilacija u istoriji”. To je sasvim tačno! Mada je tehnički posmatrano u pitanju kompilacija, ploča “Singles Going Steady” mančesterskog sastava Buzzcocks njihovo je najbolje izdanje ikad. Kao kolekcija singlova, koji nisu bili na regularnim albumima, ono stoji izdvojeno u diskografiji ovog benda. Ovde je po prvi put predstavljen pop-pank kao podžanr, čija će popularnost rasti sa godinama, sve dok Green Day nisu napravili od njega MTV atrakciju. Furiozna melodičnost niza ovde sakupljenih klasičnih pesama Buzzcocksa, bila je perfektan okvir za gradske priče o ranjivoj muškosti, koje su postale deo odrastanja svih potonjih generacija.

**********************************************

Ciklusom razgovora pod imenom ZLATNE GODINE želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

www.domomladine.org