За активности удружења особа са инвалидитетом приближно 270 милиона динара

За активности удружења особа са инвалидитетом приближно 270 милиона динара

01/04/2024 Off By BERB

Фото: Јелена Симоновић

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић доделио је са помоћником министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљаном Барошевић уговоре о финансирању савеза удружења особа са инвалидитетом у Републици Србији, у оквиру програмског конкурса за 2024. годину.

Селаковић је истакао да је подељено 269.291.220 динара, додавши да је тај новац увећан је у протеклој буџетској години за 20 милиона динара и да је остао исти и ове године. Он је прецизирао да је било 39 пријављених организација, од којих седам нису испуниле прописане услове.

Министар је указао да све што Министарство чини, како кроз програмски тако и кроз стално отворени конкурс, преко којих савези и удружења могу да рачунају на помоћ и подршку, усмерено је ка једном циљу, а то је стварање Србије без баријера. Он је подсетио да је комисија за израду Нацрта закона о организацијама особа са инвалидитетом, започела свој рад који иде планираном динамиком.

Надам се да ћемо следећу годину да дочекамо са тим новим законом, који ће оним организацијама, оним савезима удружења који буду испуњавали законом прописане услове по питању њихове репрезентативности, омогућити финансирање на више нивоа и у самој држави, укључујући и локалне самоуправе, рекао је Селаковић.

Он је навео су савези главна, кључна спојница са нивоом државне власти, преко којих се подједнако комуницира са свим удружењима, којих има више од 500 и да је заједнички интерес, да свако удружење које је члан савеза има одређену врсту користи од програмског конкурса.

Према његовим речима, циљ је Србија без баријера, а то значи да нашу земљу чинимо сваким даном све више државом истих шанси за све грађане. Селаковић је рекао да верује да је на најбољи могући начин успео да одговори ономе што јесу захтеви и потребе удружења, на обострану корист.

Министар је навео да очекује да ће средства бити утрошена на такав начин да заиста задовољавају потребе оних којима су ова средства и најнужнија и најпотребнија.