Циљ летњих кампова да млади из дијаспоре заволе матицу

Циљ летњих кампова да млади из дијаспоре заволе матицу

01/04/2024 Off By BERB

Фото: Душко Вукајловић

 

Министар без портфеља задужен са област односа са дијаспором Ђорђе Милићевић разговарао је са руководством Општине Топола о пројекту организације тематских летњих кампова за децу из дијаспоре и најавио да ће данас бити расписан конкурс намењен удружењима, којим ће бити омогућена финансијска подршка за опремање културно-уметничких друштава, спортских клубова, библиотека и допунских школа широм српске дијаспоре.

Министар је истакао да је Топола са Опленцом, град са богатом културно-историјском баштином у ком малишани из дијаспоре могу много да науче о српској историји, култури, али и да усаврше знање матерњег језика. Он је објаснио да су летњи кампови осмишљени управо с идејом да млади српског порекла који живе расути широм света, када дођу у општине и градове широм Србије науче више о свом националном идентитету.

Циљ је да кроз дружење са вршњацима из Србије стекну нова пријатељства и усаврше знање српског језика, али и да тако још више заволе своју матицу и пожеле да се једнопг дана трајно врате у њу, рекао је министар Милићевић.

Пројекат организације летњих кампова за младе из дијаспоре финансира Влада Републике Србије, а очекује се учешће најмање 40 локалних самоуправа из целе Србије. Циљ је да у камповима током овог лета борави најмање 10.000 малишана из дијаспоре и региона.

Министар је разговарао са председником Општине Топола Владимиром Радојковићем и његовом заменицом Јеленом Јовановић.