Србија земља партнер Међународног сајма привреде у Бањалуци

Србија земља партнер Међународног сајма привреде у Бањалуци

29/03/2024 Off By BERB

Фото: МУСТ

 

Министар трговине Томислав Момировић састао се данас са замеником председавајуће Савета министара БиХ и министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцем и том приликом изјавио да је привреда Босне и Херцеговине кључни економски партнер Србије у региону. „То потврђује и чињеница да не постоји ниједно тржиште у окружењу на коме Србија бележи тако добре резултате у извозу и са којим остварује већи обим трговинске размене од тржишта БиХ. Ово тржиште је у 2023. години било наша друга извозна дестинација, одмах после Немачке, а у прошлој години укупна робна размена између две земље износила је 3 милијарде евра, од чега је извоз роба из Србије у БиХ износио близу 2 милијарде евра“, истакао је министар Момировић.

Министри Кошарац и Момировић разговарали су и о импелемтацији споразума у оквиру Трилатералног трговинског комитета БиХ – Србија – Турска, као и о сарадњи у оквиру ЦЕФТА Споразума.

„Чињеница да је Београд домаћин најзначајније свјетске изложбе најбоље говори о озбиљности и одговорности политике руководства Србије на међународном плану. Са аспекта спољнотрговинске политике, дефинитивно је EXPO 2027 међу највећим успјесима Србије, поред Уговора о слободној трговини са НР Кином”, истакао је министар Кошарац.

Он је навео да EXPO 2027 представља озбиљну шансу коју привредници из Српске и ФБиХ треба да искористе за презентацију и промоцију привредних капацитета.

Том приликом министар Кошарац изразио је захвалност министру Момировићу и привредницима из Србије који ће учествовати на Међународном сајму у Бањалуци, који ће бити одржан од 03. до 05. априла.

„Почаствован сам што ћу имати прилику да отворим Међународни сајам у Бањалуци и на Панелу представим потенцијале за додатно унапређење економских односа са БиX. Најважније је да ћемо представити Србију на међународном плану, не само као центар региона него и као важну и препознатљиву дестинацију у овом делу Европе, рекао је Момировић.