Уведен брзи интернет у селу Полатна код Жабара

Уведен брзи интернет у селу Полатна код Жабара

29/03/2024 Off By BERB

ФотоМарина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и помоћник председника општине Жабари Предраг Тасић обишли су данас село Полатна, код Жабара, у којем су завршени радови на изградњи широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре и уведен брзи интернет у прве куће овог села.

По речима министра Јовановића у Полатни већ 29 домаћинстава има интернет прикључак, као и издвојено одељење основне школе „Херој Роса Трифуновић“ које ће од сада имати могућност дигиталне наставе. „Пројекат увођења брзог интернета у руралним пределима Републике Србије је пројекат од стратешког значаја, са циљем повезивања домаћинстава и издвојених одељења основних школа на брзи интернет. Прва фаза овог пројекта обухвата изградњу приближно 4.700 км оптичких траса, за око 700 руралних насеља, близу 120.000 домаћинстава и око 730 школа, док ће завршетком друге и треће фазе, до краја 2025. године, преко 99% домаћинстава у Србији имати фиксни оптички приступ интернету, брзине преко 100 Mbps“, изјавио је министар Јовановић.

Он је рекао да је у општини Жабари кроз пројекат Повезане школе који је Министарство окончало прошле године, завршена изградња локалне рачунарске мреже у шест основних школа, док је на Академску мрежу РС (АМРЕС) повезано свих 14 локација основних школа и њихових издвојених одељења.

Током посете ОШ „Херој Роса Трифуновић“ у селу Полатна присуствовали су и представници Телекомa Србија и Rooaming Networks. Министарство информисања и телекомуникација опремило је школу са лаптоп рачунаром и штампачем.
Напредак у реализацији овог пројекта и план за повезивање села се налази на сајту Министарства mit.gov.rs.