Председник Вучић обишао радове на реконструкцији и модернизацији пруге Ниш – Димитровград

Председник Вучић обишао радове на реконструкцији и модернизацији пруге Ниш – Димитровград

28/03/2024 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас радове на реконструкцији и модернизацији пруге Ниш – Димитровград на деоници Пирот – Суково и, том приликом, поручио да ће ова пруга бити завршена до краја 2027. године.

“Овај пројекат је од пресудног значаја, не само за Пиротски округ, него и за Београд и за целу Србију. У структуралном смислу значи огромне промене за нашу земљу. Данас је велики дан и показатељ свега што радимо на југоистоку Србије. Захвалан сам свима који су овај пројекат извели, а посебно амбасадору Жиофреу и Европској комисији, који су нам дали изузетно велики новац, како би се наша Србија развијала и била боље место за живот. Хвала европским пријатељима на сарадњи, коју изузетно ценимо. Потребно је да стално радимо, да градимо нове путеве, нове пруге, да бисмо имали снажну државу. Наш циљ, потреба и жеља је да будемо здрава економија, да идемо напред, како бисмо се дичили овако великим пројектима. Овај велики и напоран рад, као и огроман труд је нешто што нам живот значи. То нам даје снагу и вољу да се у будућности мењамо на боље”, поручио је председник Вучић, истакавши да се ни у једној европској земљи не гради колико у Србији.

“То је невероватна ствар за целу Србију, од Пирота до Београда да дођете за три сата. А можете да замислите колико ћемо да скратимо пут до Истанбула”, рекао је председник Вучић током обиласка радова.

Амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре изјавио је да ЕУ са поносом ради заједно са Републиком Србијом на подршци изградње железничке обилазнице око Ниша и истакао да је овај пројекат део великог економско- инвестиционог плана за Западни Балкан који је покренут пре пар година, а којим се финансирају велики инфраструктурни пројекти у региону. Он је поручио да је ЕУ решена да помогне Србији у свом стратешком избору и амбицији да постане чланица ЕУ.

“Проширење ка Западном Балкану поново је на врху агенде Европске уније и желимо да се економски и на сваки други начин Србија приближи ЕУ. Зато и имамо овај програм реформи и раста који ће омогућити да интензитет помоћи по глави становника у Србији достигне онај ниво какав имају саме земље чланице када говоримо о помоћи коју добијају из кохезионих фондова“, рекао је амбасадор Жиофре, додајући да грађани у Србији треба да осете благодети чланства у ЕУ и пре него што Србија постане чланица.