Završeni DDOR BG Car Show i „Motopassion“ 2024. – 112.156 posetilaca među automobilima i motociklima

Završeni DDOR BG Car Show i „Motopassion“ 2024. – 112.156 posetilaca među automobilima i motociklima

28/03/2024 Off By BERB

Foto: sajam.rs

 

Ovogodišnji Međunarodni sajam automobila DDOR BG Car Show i Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme “Motopassion” posetilo je 112.156 ljudi,  registrovanih na ulaznim kapijama Beogradskog sajma između 21. i 27. marta 2024. godine. To je gotovo 10 posto više nego na prošlogodišnjem Međunarodnom salonu automobila.

Ovaj pomalo neverovatan podatak utoliko je značajniji jer je ova manifestacija održana u uslovima i dalje prisutnih globalnih privrednih, energetskih, komunikacionih, tehnoloških i tržišnih turbulencija u automobilskoj industriji, izazvanih kako geopolitičkim previranjima tako i velikim tehnološkim zaokretima i novim konceptima poslovanja. Međutim, za razliku od prethodnih post-kovid godina, rehabilitovani su u značajnoj meri komercijalni efekat, uobičajeni sajamski popusti i lageri vozila za brzu isporuku.

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, koja okuplja sve igrače na srpskom auto i moto tržištu, uspela je da okupi pod svodovima Beogradskog sajma sve svoje članice, što znači i sve brendove i njihove aktuelne modele. Zastupnici brendova učinili su sve da predstave najnoviju ponudu sa međunarodnog tržišta, pre svega novih električnih, hibridnih i plug-in hibridnih modela, kao i poslednje generacije najnovijih ekološki usavršenih modela sa konvencionalnim pogonima.

Ovogodišnji DDOR BG Car Show okupio je oko 230 izlagača, koji su predstavili više od 30 automobilskih brendova sa 38 premijera. Na “Motopassionu” se okupilo oko 50 izlagačasa više od 30 brendova i 60 premijera motocikala, kvadova i skutera. Uz napomenu da je sajamski moto sektor i ovog puta pokazao izrazito najveću ekspanziju u pogledu broja brendova, modela i noviteta.

U hali 3 bili su brendovi sa modelima iz premijum klase Mercedes, Maybach, BMW i Mini. Hala 1 je primala brendove: Mazda, Nissan, MG, Škoda, Subaru, Isuzu, Toyota, Honda, Opel, Peugeot, Suzuki, Fiat, Abarth, Jeep, Alfa Romeo, Citroen, Chery, Ford, Hyundai, Dacia, Renault, Kia, Volvo, Geely, Lynk&Co. Hala 3A bila jde rezervisana laka privredna vozila i izlagače LCV programa – Mercedes, Renault, Dacia, Fiat Professional, BG Plast (proizvođač nadogradnji), bila je predstavljena i mini izložba kineskih električnih vozila (putničko i lako dostavno vozilo marke BAW – model Pony, lako dostavno vozilo marke Runhorse – model J2-P i džip petosed marke Dayun model Yuehu). Na sajmu “Motopassion” u hali 4 predstavili su se sledeći brendovi motocikala, ATV vozila i skutera: BMW, Honda, KTM, Kawasaki, Suzuki, Motomorini, SYM, Yamaha, Ducati, Benelli, Zontes, QJ Motor, Kymco, Keeway, Polaris, Indian, Triumph, Husqvarna, GASGAS, Jawa, Linhai, Malaguti, CAN AM, Odes, Segway, Loncin, Voge, Peugeot, Peda, Kove. Prateća automobilska oprema bila je u halama 2 i 1A.

Kao i inače, za posetioce su najinteresantnije bile cene izloženih modela i uslovi pod kojima u mogli da ih nabave. Najskuplji izloženi modeli na Salonu automobila bili su pojedini modeli Mercedesa i BMW-a (Mercedes GLS Maybach 600 4matic, Mercedes AMG G 63, Mercedes AMG GT Coupe, BMW XM…) sa početnim cenama izloženih modela od 210.000 do 240.000 evra. Definitivno najskuplji izloženi automobil bio je ekskluzivni sportski model automobila KTM X-BOW GT-XR, trkački automobil legalan za vožnju u javnom saobraćaju, čija je početna cena bila oko 285.000 evra, a konačna cena je dostizala i 400.000 evra. U donjoj cenovnoj kategoriji – od 13.000 do 20.000 evra – mogli su se naći pojedini modeli Fijata (najjeftinija Fiat Panda 1.0 BSG hybrid, Fiat 500 1.0 BSG hybrid dolcevita, Fiat Tipo sedan…), Hyundaija (Hyundai i10 1.0T N Line, Hyundai i20, Hyundai i20 1.2 MPI Premium 2T…), Kije (KIA Picanto 1.2, KIA Stonic 1.4 DPI…), Dačije (Logan Expression 1.0 ECO-G 100, Sandero Stepway Expression 1.0 ECO-G 100…), Suzukija (Swift, Ignis…), MG-ja (Standard ZS…), Citroena (C3), Toyote (Yaris Luna 1.5 VVT-IE…), Forda (Puma Titanium…)…

Ovogodišnje izdanje “Motopassiona” predstavilo je izuzetno bogatu ponudu motocikala svih relevantnih svetskih brendova, uključujući brojne premijere i nove modele i opremu, čija prodaja na tržištu iz godine u godinu raste.

Nastavljen je proboj noviteta u sektoru prateće industrije i opreme, posebno kod proizvođača kompatibilne i prateće opreme za ekološki napredna vozila te punjača za električna vozila i solarnih modula za primenu u auto-industriji.

Na spisku najviđenijih sajamskih učesnika bile su i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji. To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, koje su, u saradnji sa prodavcima i distributerima, pripremile povoljne finansijske aranžmane, uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji ili uslovima servisiranja. Najveći broj povlastica i popusta bio je namenjen za vozila u srednjoj cenovnoj kategoriji (20-30 hiljada evra).

Ne treba prevideti ni privlačnost pratećeg programa, koji je za mnoge posetioce bio čak i prvi razlog za posetu. To se odnosi i na “novinarski reli”, koji je ovog puta održan na trenažerima u formatu simulatora vožnje (pobednici novinarka Hepi televizije Una Kruna Mitrović u ženskoj konkurenciji, novinari RTS-a Veljko Pavlović, u juniorskoj konkurenciji, i Stefan Bendić, u seniorskoj), i na “novinarski dan”, namenjen medijskim profesionalcima, dan pred zvanično otvaranje sajma. Posetioci su bili veoma zadovoljni  i “porodičnim danom”, kada su porodice sa decom ulazile po privilegovanoj ceni; izborom “Miss DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion (pobednica Iva Glišović, koja krasila štand Pežoa); tradicionalnom smotrom oldtajmera “Memorijal princa Tomislava Karađorđevića”, čiji je izložbeni deo u hali 2 privukao više pažnje nego možda ikada ranije; proglašenjem “automobila godine” u izboru AANS (kineski MG4); proglašenjem najuspešnijih u auto-privredi od strane Automobilskog foruma ili NAVAK-ovim svakodnevnim demonstracijama bezbedne vožnje i drugim događanjima, promocijama, demonstracijama.

Ozbiljna zainteresovanost ovdašnjih kupaca za stanje i ponude automobilske industrije na srpskom tržištu, ali i uvoznika i distributera da im sve to obezbede, na mnogo načina objašnjava i izuzetnu posećenost ove manifestacije, i to u uslovima i za izlagače i za potencijalne kupce koji se ne mogu nazvati idealnim. Ali obećavaju, o čemu govori i ovakva izvanredna poseta.