Позив припадницима националних мањина да децу упишу на наставу на матерњем језику

Позив припадницима националних мањина да децу упишу на наставу на матерњем језику

27/03/2024 Off By BERB

Поводом почетка уписа деце у први разред основне школе за школску 2024/2025. годину, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог позива припаднике националних мањина да децу упишу на наставу на матерњем језику.

Министарство подсећа да припадници националних мањина у нашој држави имају право да децу упишу у разреде у којима се настава изводи на њиховом матерњем језику, и користи прилику да подстакне и охрабри припаднике националних мањина да ту могућност без икаквих задршки у целости и остваре.

Право на образовање на матерњем језику у Републици Србији гарантовано је Уставом (члан 79), Законом о заштити права и слобода националних мањина (чл. 13, 14 и 15), а детаљније разрађено читавим сетом просветних закона. Оно почива на уверењу да је образовање на матерњем језику важан ресурс за очување и развој националног идентитета припадника сваке заједнице, вредности чијој је доследној примени посвећена Република Србија.

Ради остваривања овог права Република Србија је обезбедила целокупно образовање на матерњем језику – од предшколског до средњошколског образовања, осим на српском језику, на осам језика националних мањина: албанском, босанском, бугарском, мађарском, русинском, румунском, словачком и хрватском језику. Оно се остварује у местима у којима живи значајан проценат припадника ових заједница.

Осим тога, за ученике који не похађају наставу на матерњем језику омогућено је похађање 16 изборних предмета/програма Матерњи језик са елементима националне културе. Ови изборни предмети/програми осим на поменутих 8 језика на којима се изводи и целокупна настава, изводе се и на буњевачком, влашком, македонском, немачком, ромском, словеначком, украјинском и чешком језику.

Целокупну наставу на мањинским језицима у основним и средњим школама у Републици Србији у текућој школској години похађају 45.683 ученика.