Потписан Уговор за пpојекат Зрењанин – Престоница културе Србије 2025. године

Потписан Уговор за пpојекат Зрењанин – Престоница културе Србије 2025. године

27/03/2024 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе и министар културе Маја Гојковић потписала је данас са градоначелником Зрењанина Симом Салапуром Уговор за пројекат Престоница културе Србије 2025. године.
Гојковић је честитала градоначелнику и свим и грађанима Зрењанина добијање ове престижне титуле и стицање привилегије да 2025. године они, како је рекла, предводе „репрезентацију Србије у области културе“.

„У конкуренцији за титулу Престонице културе Србије 2025. било је осам градова и општина, а Зрењанин је с правом добио ову титулу. Како ми сви волимо да будемо први у нечему, онда овом приликом можемо да кажемо да је Зрењанин први град који се налази у Аутономној покрајини Војводини који је национална престоница културе“, казала је Гојковић.

Истичући да је Зрењанин победио остале кандидате квалитетом, Гојковић је додала да је програм којим је град изашао пред Комисију био посебно иновативан.

„Како и сам назив „Меандри града – токови културе“ каже, програм прожима традицију, мултикултуралност и историју овог града са модерним, настојећи да културу још више приближи грађанима Зрењанина и наравно да направи мостове културе и ка модерним садржајима“, додала је Гојковић.

Изражавајући задовољство што је Зрењанин представио садржајан програмски део, Гојковић је додала да је у плану око 100 културних програма, од којих чак 50 потпуно новокреираних за Престоницу културе 2025. године.

„Пројектом је предвиђено и десет инфраструктурних пројеката, као и потпуна реконструкција, реновирање и адаптација Градске куће, историјског здања које ће за годину дана заблистати у пуном сјају и бити предато на коришћење свим Зрењанинцима и Зрењанинкама на понос“, нагласила је Гојковић.

Гојковић је рекла да јој је драго да је Зрењанин и град спорта и напоменула да ће уз културу и фискултура бити укључена у Престоницу културе 2025. године. Нагласила је и да је за велику припрему, која је неопходна за овако озбиљне инфраструктурне пројекте и програмске садржаје који су у плану, преостало годину дана.

„Драго ми је да Зрењанин има једну компоненту, о којој други градови можда нису толико размишљали, а то је међународна сарадња, јер у овом пројекту, уз велику подршку својих суграђана, град има подршку у свих седам установа културе, цивилног сектора, као и подршку града Темишвара, који је недавно био Европска престоница културе“, истакла је Гојковић и додала да ће Зрењанин имати подршку Новог Сада и покрајинске администрације.

Она је прецизирала да је Министарство културе за реализацију пројекта ове године предвидело 120 милиона динара.

„Идуће године предвиђено је 178,5 милиона динара као подршка овом пројекту, односно, укупно око 300 милиона динара. У овом пројекту великим износом учествује и сам град. Радујем се 2025. години и што ћемо прве дане пролећа провести овде, што ћемо уживати на свечаном отварању, које ће обележити званични почетак овог великог пројекта“, рекла је Гојковић.

Наглашавајући да је Чачак високо подигао лествицу својим председавањем, односном титулом Престонице културе Србије 2023, а Ужице већ својим отварањем показало колико озбиљно схвата овај пројекат, Гојковић је рекла да је убеђена да ће Зрењанин бити међу најбољим националним престоницама културе.

„Верујем да ћете ви подићи лествицу још више и да ће други градови који се већ интересују за 2026. и 2027. годину имати један озбиљан задатак“, поручила је Гојковић.

Подсетила је да је за три године, колико се пројекат реализује, за Престоницу културе Србије конкурисало 40 градова и општина.

„То показује колико је овај пројекат добар, колико значи локалним самоуправама и указује колико је добар правац који смо заузели, а то је правац децентрализације културе. Ми сви волимо Београд, волимо и Нови Сад, али живот постоји свуда широм Србије, широм Аутономне покрајине Војводине и сваки град треба да има своју шансу да развије културу, јер култура припада свима, а то овим пројектом и доказујемо“, закључила је Маја Гојковић.

Зрењанин ће од Ужица титулу Престонице културе Србије преузети званично 21. марта 2025. године.