Predstava „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“ 27. marta u Narodnom pozorištu “Sterija” u Vršcu

Predstava „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“ 27. marta u Narodnom pozorištu “Sterija” u Vršcu

26/03/2024 Off By BERB
Plakat: Sofija Lučić/Foto: Aleksandar Avramesku

 

Pozorišna predstava po tekstu Radomira Putnika „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“ imaće premijeru 27. marta u Narodnom pozorištu “Sterija” u Vršcu.

Režiju potpisuje Snežana Udicki, a uloge kraljevskog tumače Miloš Đurović i Tamara Tamči Toskić Ova drama poslednji put je izvedena pre 32 godine, a sada će se po prvi put izvesti na novoj kamernoj sceni „Kibicfenster kod Sterije“.

Radomir Putnik, istaknuti pisac, teatrolog, dramski pisac, pozorišni i književni kritičar, dramaturg, urednik i poznati kulturni radnik, objavio je veliki broj knjiga, više od hiljadu pozorišnih i književnih kritika u dnevnim listovima i književnim časopisima, kao i u radio i televizijskim emisijama.Čitav svoj stvaralački život posvetio je pozorištu, televiziji, sceni i knjizi – bio je urednik u Redakciji dramskog programa Televizije Beograd, urednik u Redakciji igranog programa Televizije Beograd i Radio-televizije Srbije, glavni i odgovorni urednik Umetničkog programa Radio-televizije Srbije, kao i direktor Drame u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Duo drama Radomira Putnika prati poslednje trenutke kralja Aleksandra i kraljice Drage, a predstava se bavi njihovim odnosom prema vlasti i ljubavi. Rediteljka Snežana Udicki ističe da su se u predstavi više bavili samim ljubavnim odnosom bračnog para, tumačeći
ga iz današnjeg partnerskog ugla, a manje političkim činjenicama, jer svaki gledalac ima svoje predznanje o vremenu u kome su Obrenovići vladali I da nisu hteli u predstavi da donose sud ili ispituju čije greške ili zavere su dovele do njihovog tragičnog kraja. Ono što je, između ostalog, održalo ovaj par, uprkos protivljenju kako vlasti, tako i naroda, jeste ogromna ljubav, ali i patologija koja je uzrokovana odrastanjem mladog
Aleksandra, koji je bio zanemareno dete, dok su se roditelji borili za očuvanje vlasti, dok je Draga Obrenović, obrazovana žena za to vreme, trpela psihičko nasilje u prethodnom braku i doživela iskrenu ljubav tek kada je upoznala neiskvarenu dušu Aleksandra.

Takođe, bez glumačkog para: Miloša Đurovića i Tamare Tamči Toskić, čitava priča ne bi mogla da bude sprovedena na ovaj način, a doprinos predstavi dala je i Sofija Lučić, kao scenograf i kostimograf predstave.