Завршетак радова на постројењу за одсумпоравање у ТЕНТ А до краја марта

Завршетак радова на постројењу за одсумпоравање у ТЕНТ А до краја марта

25/03/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић обишла је данас градилиште постројења за одсумпоравање димних гасова на термоелектрани Никола Тесла А на коме ће сви радови бити завршени до краја марта ове године и које ће бити пуштено у пробни рад.

Ђедовић Хандановић је рекла да се данас уверила да ће радови на изградњи постројења за одсумпоравање димних гасова бити готови за неколико дана, када ће постројење ући у пробни рад.

Како је рекла, ово је највећи еколошки пројекат у некој термоелектрани у Европи, трећи највећи у свету за који смо издвојили скоро 215 милиона евра.

Министарка је указала да изградња постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А доприноси смањењу емисија сумпор-диоксида (SO2) чак десет пута, као и прашкастих материја у границама утврђеним у Европској унији и националним прописима, док ће грађани Обреновца, околних села и Београда имати значајно квалитетнији ваздух.

Ђедовић Хандановић је навела да се оваквим пројектима донекле продужава еколошки век термоелектрана, што је важно због производње базне енергије, док се не изгради довољно капацитета из обновљивих извора енергије, или не дође до неке друге базне енергије.

Такође, министарка је подсетила да се овај пројекат спроводи уз финансијску подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) која је заинтересована да учествује и у другим пројектима у енергетском сектору.

Ђедовић Хандановић је истакла да током априла очекује делегацију из Јапана која ће заједно са нама посетити ово постројење, а то ће бити добра основа за будућу сарадњу са јапанским партнерима с обзиром да су заинтересовани да учествују у финансирању и изградњи енергетских објеката у нашој земљи.

Министарка је исказала задовољство што су у реализацији овог пројекта учествовали домаћи институти Михајло Пупин и Никола Тесла који су радили на софтверима, електроници и дигитализацији рада овог постројења.

Ђедовић Хандановић је рекла да ће се захваљујући постројењу за припрему кречњака као нуспроизвод производити гипс који се може користити у грађевинској индустрији.

Желимо да подстакнемо ЕПС да има значајнију улогу у циркуларној економији и да искористи велике количине гипса које ће се овде производити, поручила је министарка и додала да је у току је реализација пројекта опепљавања који ће омогућити и коришћење пепела који је важан за изградњу путева и других објеката у грађевинском сектору. 

Ђедовић Хандановић је напоменула да ће се следеће године завршити изградња постројења за одсумпоравање у термоелектрани Никола Тесла Б које ће омогућити смањење емисије сумпор-диоксида за око 20 пута.

Завршетак постројења за одсумпоравање у ТЕНТ Б ће значити да ћемо за више од 50 одсто произведене електричне енергије из термоелектрана примењивати најсавременије еколошке мере и смањити негативне утицаје на животну средину, рекла је министарка.