Мисија ММФ-а упозната са капиталним инвестицијама у енергетском сектору

Мисија ММФ-а упозната са капиталним инвестицијама у енергетском сектору

22/03/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић састала се данас са мисијом ММФ-а, а главна тема састанка биле су планиране капиталне инвестиције у енергетском сектору.

„Планиране инвестиције у енергетском сектору део су ширих инвестиционих планова Владе и увршћене су у програм „Скок у будућност – Србија 2027“. Приоритетне пројекте утврдили смо Полазним основама плана развоја енергетске инфраструктуре до 2028. године са пројекцијама до 2030, које је Влада усвојила у јуну прошле године, а што је био један од захтева ММФ-а. Ефикасна реализација инвестиција у наредних пет до десет година је кључна за остваривање стратешких циљева државе у енергетском сектору, чему треба да допринесу и реформе енергетских компанија које су у току“, навела је министарка.

Она је додала да ће остваривање високих стопа привредног раста у будућности захтевати више електричне енергије за потребе привреде. „Зато да су нам неопходни нови енергетски капацитети и те потребе сагледавамо кроз стратешке документе и планирање инвестиционих приоритетa“, навела је Ђедовић Хандановић.

Као посебно важни пројекти у разговору су истакнути изградња РХЕ Бистрица, која ће повећати складишне капацитете енергетског система и омогућити ефикасну интеграцију нових соларних и ветроелектрана, и пројекат самобалансираних соларних електрана снаге 1GW, који ће укључити изградњу батеријских складишта. За овај пројекат изабран је стратешки партнер, конзорцијум предвођеним компанијом “Hyundai Engineering”, а држава тренутно преговара са финансијерима како би обезбедила најповољније финансирање.

На састанку је разговарано и о новим методологијама за одређивање цена електричне енергије и природног гаса за привреду, за које ће у наредном периоду бити завршене одговарајуће анализе у сарадњи са енергетским компанијама.
Мисију ММФ, која борави у посети Београду оквиру треће ревизије стeндбај аранжмана са Србијом, предводио је шеф мисије Донал Мекгетиган.