Остварење „Ел Шат – нацрт за утопију“ аутора Ивана Рамљака 22. марта у Музеју афричке уметности

Остварење „Ел Шат – нацрт за утопију“ аутора Ивана Рамљака 22. марта у Музеју афричке уметности

21/03/2024 Off By BERB

Фото: Промо

 

Дугометражни документарни филм „Ел Шат – нацрт за утопију“ аутора Ивана Рамљака биће приказан у петак, 22. марта у 18 часова у Музеју афричке уметности у Београду. Након пројекције, разговор са аутором филма водиће Ана Кнежевић, кустоскиња МАУ. Улаз је слободан, уз пријаву на мејл [email protected].

Филм је премијерно приказан на Фестивалу медитеранског филма Сплит, а у Београду је приказан у оквиру 29. Фестивала ауторског филма.

„Ел Шат – нацрт за утопију“ говори о веома важном делу југословенске прошлости који је и данас део колективне меморије Далмације, а који памти евакуацију и живот великог броја Далматинаца у Египту током II светског рата.

Стотине промрзлих и изгладнелих људи плута на бродовима усред Медитерана бежећи од рата. Сцене које у последње време виђамо на вестима – али година је 1944. и избеглице беже из Европе у Африку. Након капитулације Италије, а пре доласка немачке војске, Тито је уз помоћ савезника одлучио да евакуше 28.000 становника Далмације у Египат, где су две године живели под шаторима усред пустиње, у својеврсном комунистичком модел-насељу које је требало да покаже Западу како ће изгледати нова Југославија када се заврши рат. Ово је прича о њима.Продуцент филма је Компот из Загреба (Тибор Кесер), док је српски копродуцент Хороптер Филмска продукција (Ива Племић Дивјак). Филм је продуциран уз учешће бројних аутора и креативних сарадника из Србије. Јелена Максимовић потписује монтажу, а Владимир Живковић дизајн и микс звука. Постпродукција филма и истраживање дела архивског материјала такође су урађени у Србији.

О аутору

Иван Рамљак филмски је критичар, истакнути редитељ и независни кустос. Иза себе има бројне документарне и игране филмове, док је документарац „О једној младости” освојио низ међународних награда и признања. Однедавно ради као селектор реномираног Међународног филмског фестивала у Ротердаму. Његова досадашња филмографија укључује следеће филмове: „Баба Вишњина 38” (2008, документарни), „Најпаметније насеље у држави” (2009), „Ослобођење у 26 слика” (2009), „In Utero” (2011), „Трапула” (2013), „Кино Оток” (2016, документарни), „О једној младости” (2020) и друге филмове.