Делегација међународних инвеститора предвођена Банком Америке (Bank of America) у НБС

Делегација међународних инвеститора предвођена Банком Америке (Bank of America) у НБС

20/03/2024 Off By BERB

Фото: nbs.rs

 

Гувернер Народне банке Србије, госпођа Јоргованка Табаковић, данас се са својим тимом, састала са међународним инвеститорима у организацији Банке Америке (Bank of America), а у оквиру њихове посете земљама Западног Балкана.

Запажен број инвеститора из целог света – од Аустралије и Сингапура, преко Дубаија, Хелсинкија и Лондона, све до Бостона, данас је имао прилику да се директно и детаљније упозна са резултатима које Република Србија постиже на економском плану.

Том приликом, гувернер је истакла да је дугорочна успешна сарадња Србије са међународним улагачима, један од предуслова за даљи одрживи раст и успех наше земље, а да поверење које они својим улагањем (како у обвезнице на домаћем, тако и на међународном тржишту, али и стране директне инвестиције) већ годинама указују, Србију обавезује на додатну одговорност, мудрост у приступу и вођењу домаће економије, као и наставак обезбеђивања извесног, сигурног и стабилног окружења за улагање.

„Приметно је да је током последњих година Србија све присутнија у анализама и извештајима међународних аналитичара, а поруке које се шаљу инвеститорима о повољности улагања у српску активу пружају снажну подршку и „наш глас у свету“. Када друга највећа америчка банка укаже да „српске обвезнице сијају“ (Serbian bonds shine), онда то пренесу и угледне стране медијске куће, прочитају многи инвеститори, а нама представља потврду да радимо добар посао. Састанци попут данашњег су прилика да страни инвеститори виде и доживе Србију на прави начин и увере се колико посвећено и озбиљно обављамо свој посао, што додатно јача нашу сарадњу“, истакла је госпођа Табаковић.

Гувернер је гостима из иностранства презентовала целовиту макроекономску слику Србије, указујући на одличне, у многим областима рекордне, резултате која је Србија остварила током претходне године – попут до сада највишег прилива страних директних инвестиција, затим рекордног извоза робе и услуга, девизних и златних резерви, константно и динамично растућег нивоа динарске штедње, као и најнижег дефицита текућег рачуна у односу на БДП и рекордно ниске стопе незапослености. Закључено је да је Србија поново потврдила отпорност своје економије у, мало је рећи изазовном, неизвесном глобалном амбијенту, прожетом низом криза током претходне четири године, при чему је очувана стабилност девизног курса и свих сегмената домаћег финансијског тржишта, као и сигурност домаћег банкарског система.

Међународни инвеститори су се уверили да је инфлација на сигурној, сада већ једанаестомесечној, силазној путањи и да се у наредном периоду очекује њено даље смиривање ка циљаним оквирима и централној вредности циља од 3%, што ће водити и постепеном релаксирању домаћих монетарних услова, а да ће Народна банка Србије и даље примењивати одговоран и опрезан приступ у вођењу своје монетарне политике користећи, притом, све инструменте који јој стоје на располагању и флексибилност сопственог монетарног оквира.

„Посматрамо и анализирамо све и одлуке свих у глобалном окружењу, али уважавамо специфичности домаће економије и водимо се сопственим знањем, искуством и принципима у вођењу домаће монетарне политике. Зато нам међународни аналитичари и инвеститори с поносом истичу да смо „кадри да будемо другачији и разборити“, ја бих додала – своји, у доношењу одлука које су најбоље за привреду и грађане наше земље. Стабилност која је постала заштитни знак Народне банке у протеклој деценији, тачка је сусрета интереса свих економских субјеката и та извесност ће наставити да постоји и у будућности“, нагласила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Заједнички закључак свих, поготово инвеститора који су већ неколико година присутни на домаћем тржишту јесте да, базирајући се на све бољим макроекономским показатељима, отпорности коју је економија Србије показала у турбулентним околностима, јасним економским политикама, плановима за раст Србије, као и мега-пројекту Скок у будућност – Србија 2027, Србија већ увелико превазилази тренутни ниво кредитног рејтинга и заслужује његово повећање на нивоу инвестиционог ранга, на којем нашу земљу тржишни учесници већ вреднују.

„Сви ови резултати потврђују исправност економске политике коју смо водили и пут којим идемо. Сада када само на само корак до инвестиционог ранга, усмереније него икада радимо на циљу да Србија добије тај ниво рејтинга, што би требало да резултира још већим инвестицијама и проширењем базе инвеститора, односно да Србију још боље позиционира на глобалној инвестиционој мапи, по питању и страних директних и портфолио инвестиција. Том циљу суштински могу допринети само стабилност и сарадња, уз отпорност и агилност економије, на свим нивоима и у најширим смислу.

Подршка коју имамо од међународне инвестиционе заједнице један је од кључних елемената на том путу“, закључила је госпођа Табаковић.