Археолошки институт стекао статус института од националног значаја

Археолошки институт стекао статус института од националног значаја

20/03/2024 Off By BERB

Фото: srbija.gov.rs

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Одлуку којом Археолошки институт у Београду стиче статус института од националног значаја с обзиром на то да је врхунска научноистраживачка установа од посебног националног значаја за једну или више сродних научних дисциплина.

Археолошком институту додељен је овај статус, јер је потреба државе да оснажи рад науке и самог института како би се подстакао развој архелогије као изузетно значајне гране и тиме археолошког наслеђа које представља значајан потенцијал земље и доприноси међународном угледу и видљивости Републике Србије на светској мапи истраживања археолошких налазишта.

Истовремено, давањем посебног националног статуса требало би да се оснажи развој института и научних кадрова у археологији као изузетно значајној грани науке која знањем доприноси угледу земље и укупном друштвеном и привредном развоју. Институт од националног значаја обавља истраживања која имају за циљ развој и унапређење општег фонда знања, посебно у области науке, односно научних дисциплина за које је основан, подизање техничко-технолошког нивоа, валоризовање резултата истраживања и ширење научних сазнања, образовање и оспособљавање кадрова за научноистраживачки рад.

На седници је усвојен Закључак којим се одлучује да се изградња вишепородичних стамбених објеката у оквиру стамбеног комплекса II фазе пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности у Београду врши на локацији уз улицу Милеве Марић Ајнштајн, блок 72 на Новом Београду.

Чланови Владе усвојили су Програм за борбу против трговине људима у Републици Србији за период 2024-2029. године са Акционим планом за спровођење овог програма. Програм има за циљ да унапреди поштовање и заштиту људских права и обезбеди континуирани свеобухватан одговор друштва на проблем трговине људима кроз унапређен систем превенције, правовремене идентификације, помоћи и заштите жртава, као и сузбијања трговине људима. Овим документом предвиђена је промена која ћe се реализовати кроз четири тематске области: истраге и кривично гоњење, заштита жртава трговине људима, превенција трговине људима и сарадња и координација.

Влада Србије усвојила је Закључак о прихватању Плана реаговања на повећан број миграната на територији Републике Србије за 2024. годину чиме се наставља са делотворним системом заштите миграна и тражиоца азила.

Управљање миграцијама представља комплексан процес и захтева планско поступање, као и координиран приступ и сарадњу свих релевантних органа, а усвајањем Плана биће омогућен наставак адекватне помоћи мигрантима и тражиоцима азила у виду смештаја, исхране, хигијене, здравствене и социјалне заштите и приступа образовању. Истовремено, биће пружена заштита и локалним заједницама које су погођене великом бројем миграна, као и заштита државне границе.

На седници су донета и решења о додели новчаних награда за спортске резултате спортисти Александру Комарову, за освојену златну медаљу на Европском првенству у олимпијској спортској дисциплини – рвање, грчко–римски стил до 87 кг, одржаном у Букурешту, Република Румунија, у износу од 20.000 евра у динарској противвредности, као и његовом тренеру Ненаду Живојиновићу у истом износу.