Србија међу водећим земљама у свету по усклађености с међународним препорукама у области спречавања прања новца и финансирања тероризма

Србија међу водећим земљама у свету по усклађености с међународним препорукама у области спречавања прања новца и финансирања тероризма

20/03/2024 Off By BERB

Фото: nbs.rs

 

Комитет експерата Савета Европе за процену мера за спречавање прања новца и финансирања тероризма (Манивал) објавио је 18. марта 2024. године, након седнице одржане средином децембра 2023. године, Пети извештај о праћењу напретка Републике Србије, на основу кога је Република Србија оцењена као у највећој мери усклађена и с препоруком број 15 ФАТФ-а (енг. Financial Action Task Force), најзначајнијег глобалног тела за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

 

Ова препорука се односи на стандарде за спречавање прања новца и финансирања тероризма које државе треба да примене у вези с новим (финансијским) технологијама и дигиталном имовином.

Тиме је Република Србија постигла усклађеност својих прописа и праксе у овој области са свих 40 међународних препорука, што је резултат који је остварило још само десет других јурисдикција у свету. Имајући у виду да је борба против прања новца и финансирања тероризма континуирани процес, у којем се национални системи прилагођавају сталним новим изазовима и претњама које се односе на покушаје коришћења финансијског система у криминалне сврхе – међународно признање које је Република Србија добила само је додатни подстицај надлежним институцијама и приватном сектору да тај систем одржавају и унапређују.

Значајну улогу у усклађивању с поменутим стандардима у области надзора, као и водећу улогу у усклађивању са стандардима у области дигиталне имовине, имала је Народна банка Србије, првенствено у координацији са Управом за спречавање прања новца.

Подсећамо да је Законом о дигиталној имовини и Законом о изменама и допунама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, који су донети 2020. године, свеобухватно уређена област пружања услуга повезаних с дигиталном имовином и пружен подстицај иновацијама у овој области, али је заузет и балансиран и одговоран приступ развоју тржишта, кроз издавање одговарајућих дозвола у овој области, надзор Народне банке Србије над тржиштем виртуелних валута и спречавање неовлашћеног пружања услуга у вези с тим валутама, што укључује приступ заснован на процени ризика и одговарајуће санкције које су на располагању надзорном органу. Посебна новост јесте евиденција виртуелних валута за правна лица и предузетнике коју је успоставила Народна банка Србије, по узору на раније успостављене јединствене регистре рачуна и сефова. Истичемо и да у Републици Србије у овом тренутку није могућ прихват виртуелних валута којима би се вршила плаћања робе и услуга, с обзиром на то да ниједан од два тренутно лиценцирана пружаоца услуга нема дозволу Народне банке Србије за пружање те услуге. Поред тога, 2021. године први пут је израђена Процена ризика од прања новца и финансирања тероризма у сектору дигиталне имовине, којом су – свеобухватно и детаљно – посебно процењени ови ризици у сектору дигиталне имовине. Најзад, Народна банка Србије није променила свој став од првих саопштења у вези с виртуелним валутама од 2014. године и доследно указује на све ризике које носи потенцијално улагање у виртуелне валуте, укључујући финансијске ризике (могућност да грађани и привреди субјекти изгубе у целини новчана средства која су уложили у виртуелне валуте) и ризике повезане с различитим видовима превара и криминалних активности, с обзиром на то да се ове валуте често злоупотребљавају у сврхе прања новца или финансирања тероризма. Управо су наведени прописи и активности кључно допринели усклађености Републике Србије с препоруком број 15 ФАТФ-а, која је потврђена на децембарском заседању Манивала.