ЕПС у прошлој години имао добит од скоро милијарду евра

ЕПС у прошлој години имао добит од скоро милијарду евра

19/03/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Скупштина Акционарског друштва „Електропривреде Србије“ усвојила је на данашњој седници Извештај о реализацији Консолидованог Трогодишњег плана пословања за период 1.1.-31.12.2023. године, који је показао да је добит компаније износила 114 милијарди динара.

„Финансијски резултат ЕПС-а у прошлој години је заиста историјски, добит од скоро милијарду евра је до сада незабележена. Ипак, неопходно је наставити процес унапређењa управљања, спровести дубинске промене у сваком сегменту, побољшати производњу угља, интензивирати рад на откривкама и убрзати инвестиције у производне капацитете”, поручила је после седнице министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, представник оснивача у Скупштини ЕПС АД.

На седници Скупштине којој су, осим чланова Извршног одбора, присуствовали и чланови Надзорног одбора ЕПС АД, Ђедовић Хандановић је констатовала да су током прошле године стабилизовани финансије и производња електричне енергије, уз значајно попуњене депоније угља и акумулације.

„Промене су почеле од врха, а да би се компанија заиста трансформисала у профитабилног енергетског гиганта промене морају да се спроведу и по дубини система. Још увек се ради на плану трансформације компаније којим треба да буду постављени темељи оперативне и финансијске ефикасности. Истовремено, неопходно је идентификовати непотребне трошкове и спровести уштеде, јер простора за уштеде има, пре свега када су пословни расходи у питању. Држава ће као власник наставити да инсистира како на плану трансформације, тако и на убрзаном раду на отварању нових површинских копова, повећању производње угља и на много већој реализацији инвестиција, јер су оне ЕПС-у преко потребне. Инвестиције морају реалније да се сагледају, боље планирају и што је најважније значајно боље реализују. Неопходно је посвећено и континуирано праћење финансијске и физичке реализације инвестиција пре свега у рударском ректору”, изјавила је Ђедовић Хандановић.

Она је навела и да су први ефекти промена ту захваљујући преданом раду целог тима. „Захвална сам тиму који је имао знања, воље и храбрости да заједно започнемо реформу „Електропривреде Србије”. Та реформа је више него изазовна имајући у виду да се деценијама није радило ништа на том плану. Промене су почеле, али мора и брже и боље”, истакла је министарка.