Циљ регионалне сарадње већа енергетска сигурност и независност

Циљ регионалне сарадње већа енергетска сигурност и независност

12/03/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске, Петером Сијартом, о заједничким пројектима у енергетском сектору и сарадњи две државе у области гаса, нафте и снабдевања електричном енергијом.

„Регионална сарадња је кључ за постизање енергетске сигурности, а сарадња Србије и Мађарске на више поља, а посебно у енергетском сектору, то и доказује. Осим сарадње у области снабдевања гасом, намеравамо да се боље повежемо и у снабдевању нафтом, као и у преносу електричне енергије. Снабдевање енергентима је стабилно и поред домаћих резерви, располажемо и залихама од 163 милиона кубних метара у складиштима у Мађарској у овом тренутку. Разговарали смо о динамици коришћења постојећих залиха и под којим условима можемо да обезбедимо додатне количине гаса, са којима ћемо имати додатну сигурност и наредне зиме“, рекла је Ђедовић Хандановић након састанка са мађарским министром у Будимпешти.

Нафтовод Србија-Мађарска означен је као један од приоритетних пројеката за обе државе у енергетском сектору. О овом пројекту разговарали су данас и чланови радне групе из „Транснафте“ и мађарског МОЛ-а на састанку који се такође одржао у Будимпешти.

Министарка је рекла да је Србија започела припреме за изградњу нафтовода у погледу израде просторног плана, стратешке процене утицаја на животну средину и неопходне техничке документације и да је важно да активности оба партнера буду усклађене.

„Циљ је да радови почну већ наредне године, како би нафтовод био завршен до 2027. Вредност инвестиције је процењена на око 150 милиона евра, дужина нафтовода је 128 километара, а капацитет ће износити око пет милиона тона нафте годишње. Сагласни смо да морамо да делујемо брзо, усаглашено и да пажљиво пратимо ток радова на овом капиталном енергетском пројекту за диверсификацију снабдевања нафтом“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је подсетила да две државе заједнички граде и Панонски коридор чијом изградњом ће се удвостручити капацитети за пренос електричне енергије између Србије и Мађарске. „Инвестиција у Панонски коридор вредна је око 100 милиона евра и циљ је да га завршимо у наредне четири године. Поред тога, план је да се Мађарска придружи првој регионални берзи електричне енергије коју је Србија основала са Словенијом, што би требало да се реализује у наредних неколико недеља. Поносни смо на резултат ове сарадње, јер је добар темељ за јединствено регионално тржиште електричне енергије и успешан је пример сарадње земаља, чланица ЕУ и земље у процесу придруживања“, навела је министарка.

Сијарто је захвалио министарки на одличној сарадњи у претходном периоду, најавио придруживање регионалној берзи електричне енергије и потврдио да безбедност снабдевања остаје приоритет за Мађарску.

„Ни на који начин нећемо угрозити безбедност снабдевања енергентима наше земље у складу са политичким и идеолошким жељама, чије год да су”, рекао је он.

Током посете Будимпешти, министарка рударства и енергетике учествовала је и на „Балканском форуму“ на којем је говорила о плановима за развој енергетског сектора у наредном периоду.

„Стратешки циљ Србије је енергетска независност по најнижој цени за грађане и привреду и зато је наш фокус на три ствари – сигурност снабдевања кроз изградњу нове инфраструктуре попут завршене гасне интерконекције са Бугарском, а у будућности са Северном Македонијом и Румунијом, постизању веће енергетске независности изградњом нових производних капацитета за шта су нам потребни и Бистрица и Ђердап 3 и нови соларни капацитети од 1 GW, али и јачање регионалне повезаности, односно енергетско умрежавање са суседним земљама. Наша сарадња са Мађарском је пример за то, рекла је данас у Будимпешти министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.