Јачање сарадње у региону за успешну енергетску транзицију

Јачање сарадње у региону за успешну енергетску транзицију

07/03/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић угостила је данас министре енергетике и рударства Црне Горе и Републике Српске Сашу Мујовића и Петра Ђокића, са којима је разговарала о регионалном повезивању, сарадњи на енергетским пројектима и у питањима у вези са процесом енергетске транзиције.

Ђедовић Хандановић је након трилатералног састанка са ресорним министрима из Црне Горе и Републике Српске рекла да је читав регион је у процесу енергетске транзиције и да сви имају одређене циљеве кад је реч о повећању удела обновљиве енергије и смањењу емисија штетних гасова, и обезбеђивања сигурности снабдевања.

„Свима нам је потребно за будућност више електричне енергије, посебно зелене енергије, а једини начин да до тога дођемо је изградња нових капацитета. Или ћемо сви бити на добитку, тако што ћемо градити нове електране и радити на међусобном повезивању или ћемо сви бити на губитку, у смислу да ћемо бити мање енергетски независни, мање енергетски безбедни, што поготово у условима енергетске транзиције и енергетске кризе ником није у интересу. Став Србије је да треба да радимо заједно и да покушамо једни другима да олакшамо остваривање наших циљева“, рекла је министарка на конференцији за новинаре након састанка у Влади Србије.

Она је истакла да Србија има значајну трговинску размену и са Црном Гором и са БиХ, потписане меморандуме о сарадњи у области енергетике, као и заједничке пројекте који се већ реализују. „Посебно је важна изградња Трансбалканског коридора, који ће повећати наше капацитете на преносној мрежи, повезати тржишта Румуније и Србије са тржиштима БИХ, Црне Горе и Италије, а такође је и услов за прикључење на мрежу РХЕ Бистрица, која је за нас стратешки важан пројекат“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Ђедовић Хандановић је напоменула да многи енергетски пројекти имају и елементе прекограничне сарадње и захтевају укључивање све три стране.

„Главна тема данас је била управо како да нађемо начин да заједно идемо брже напред у таквим пројектима, на корист све три стране, чак и кад се не слажемо у свему, да разговарамо и да идемо напред. Електропривреде Србије и Републике Српске већ су покренуле заједнички пројекат изградње ХЕ Бук Бијела, која је значајан енергетски капацитет. Пројекат је оправдан и енергетски и комерцијално и разговарали смо о отклањању препрека који немају везе са енергетиком. Хидропотенцијал Дрине је заједнички и врло значајан енергетски потенцијал и Србије и БиХ и разговарали смо како најбоље да га искористимо”, рекла је министарка.

Према њеним речима, било је речи и о плановима за изградњу хидроелектрана у Црној Гори, а који могу бити предмет сарадње било са становишта заједничке реализације, или са становишта прекограничних утицаја и заштите животне средине.

„Предложили смо и да се направи динамички план који би се односио на решавање питања из области заштите животне средине, како бисмо нашли начин да се испуне сви услови да се пројекти које планирамо реализују“, додала је министарка.

Нагласила је и да земље региона деле сличне изазове у процесу енергетске транзиције и постепеном изласку из угља, а да немају ни близу једнак приступ фондовима као земље ЕУ. „Ту нам је посебно важна сарадња, како бисмо заједнички наступили и пред Енергетском заједницом, и пред другим европским институцијама се изборили за рокове и финансијску подршку које су имале земље у ЕУ, а који су неопходни да та енергетска транзиција буде праведна, одржива и да не угрози енергетску безбедност“, рекла је она.

Министар енергетике и рударства Црне Горе, Саша Мујовић рекао је да се читав регион налази у истом возу енергетске транзиције који ће још дуги низ година пролазити кроз гудуре и клисуре да би дошао до тога да имамо довољне количине електричне енергије за све и посао за све којима енергетска транзиција прети да узме парче хлеба из руке.

„Што смо јединственији и што више заједно наступамо и према Енергетској заједници и бранимо наше заједничке циљеве, бићемо снажнији. Посебно је важно да радимо на јачању преносних капацитета који су од значаја за све три стране“, рекао је Мујовић.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић захвалио се министарки Ђедовић Хандановић на организацији састанка, рекавши да је то део напора за унапређивање сарадње Србије и Републике Српске, али и за проширивање те сарадње унутар региона.

„Република Српска има интерес да сарађује са другима у региону по енергетским питањима која су од заједничког интереса. Сагласили смо се радимо на даљем јачању преносне и дистрибутивне мреже, које је неопходно за прикључење нових производних капацитета из обновљивих извора“, рекао је Ђокић.

Он је нагласио да ће Република Српска учинити све да изградња ХЕ Бук Бијела настави да се реализује, као и да су и Влада Србије и ЕПС показали да желе пројекат настави да се развија. Додао је и да треба да се разрешавају одређена питања која изазивају забринутост у вези са заштитом животне средине, и да се приликом добијања одговора на та питања поштује став струке.