Почела додела ваучера пољопривредницима који су претрпели штету у поплавама

Почела додела ваучера пољопривредницима који су претрпели штету у поплавама

06/03/2024 Off By BERB

Фото: minpolj.gov.rs

 

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије и Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) данас су започели дистрибуцију финансијске подршке најугроженијим пољопривредним газдинствима погођеним поплавама у 2023. години.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Јелена Танасковић уручила је данас пољопривредницима у Трстенику 47 вредносних ваучера, док ће у наредним данима помоћ бити дистрибуирана у Варварину, Ћићевцу, Куршумлији, Брусу, Ћуприји и Ражњу.

Она је навела да су средства опредељена за укупно 222 пољопривредна газдинства из ових седам општина, која су претрпела највећу штету на усевима, земљишту и пластеницима за време прошлогодишњих поплава.

Танасковић је нагласила да је ово прва помоћ за све оне који су претрпели штету од поплава и подстрек да отпочну нову производњу, указавши на велики значај сарадње тог министарства и ФАО, која је започета 2002. године.

Поплаве су погодиле 56 општина, претежно у централној и јужној Србији, наневши велику штету како инфраструктури, тако и пољопривредном земљишту. Многа мала и породична пољопривредна газдинства, која су посебно осетљива на елементарне непогоде, била су директно погођена овим поплавама.

Са циљем да пружи неопходну подршку пољопривредницима који се суочавају са потешкоћама, ФАО се, у оквиру Програма техничке помоћи за хитан одговор и у партнерству са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, ангажовао да помогне пољопривредницима да се опораве од штете од поплава.

Вредносни ваучери се могу користити за куповину робе и производа намењених пољопривредној производњи, укључујући семе, садни материјал, ђубриво, пољопривредне алате и опрему, као и резервне делове и материјал за поправку пољопривредних машина.

Танасковић је започела данашњу посету Трстенику обиласком реке Љубостиње у селу Грабовац, која је током прошле године нанела велике штете овом подручју.

У циљу дугорочног решавања заштите овог подручја извршени су санациони радови на стабилизацији корита те реке од постојеће регулације низводно у дужини од 350 метара ради смањења ефеката засипања реке Западне Мораве у зони ауто-пута.