Празник бугарске националне мањине

Празник бугарске националне мањине

03/03/2024 Off By BERB

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог поводом 3. марта, празника који слави бугарска национална мањина а којим се обележава Дан ослобођења Бугарске од османске владавине, честита институцијама и свим припадницима ове националне заједнице у Републици Србији њихов празник.

Овај датум прославља се као подсећање на дан када је 1878. године у истамбулском предграђу потписан Санстефански мировни уговор између Русије и Османског царства. Мирови споразум потписан је по завршетку руско-турског рата који је трајао од 1877-1878. године. Њиме се, након пет векова дуге османске владавине, Бугарска вратила на мапу Европе. Потписивање Санстефанског мировног уговора се у Бугарској слави као национални празник од 1990. године и један је од празника које прославља бугарска национална заједница у Републици Србији.

Према последњем попису становништва Републике Србије 2022. године, бугарска национална мањина у РС броји 12.918 припадника, што представља пад броја у односу на Попис из 2011. године, који бележи и већина других националних мањина, укључујући и већински српски народ. Припадници ове заједнице живе углавном на југу Србије, у општинама Босилеград и Димитровград, где су бугарски језик и писмо у службеној употреби.

Највећи број припадника ове националне мањине православне су вероисповести. Национални савет бугарске националне мањине је тело мањинске самоуправе, изабрано на непосредним изборима, и као такво брине о остваривању права својих припадника, очувању и развоју богате културе и традиције.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Влада Републике Србије наставиће посвећено да раде на обезбеђивању свих потребних предуслова како би бугарска национална заједница у Републици Србији наставила да ужива права која им по закону припадају и развија националне институције у циљу сигурне и стабилне перспективе за припаднике своје заједнице.