Званична посета председника Централноафричке Републике

Званична посета председника Централноафричке Републике

29/02/2024 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у званичну посету председника Централноафричке Републике Фостена Арканжа Туадеру, са којим је разговарао о свеобухватном ширењу сарадње, пре свега имајући у виду неискоришћене потенцијале у сфери рударства, енергетике и одбране, али и у другим областима у којима се отварају знатне могућности за раст и развој кроз заједничке пројекте и партнерства две земље.

Председник Вучић је након састанка изјавио да Србија изузетно цени пријатељство са Централноафричком Републиком и захвалио председнику Фостену Арканжу Туадеру што та земља чврсто поштује територијални интегритет Републике Србије.
“То је за нас од изузетног значаја. Тиме поштујете и Повељу Уједињених нација и резолуције које су изгласане у Генералној скупштини Уједињених нација. Председник Туадера ми је рекао – поштујемо Србију, која нам је пријатељ, али ми то радимо и због себе, као и због поштовања међународног јавног права, због свакога ко жели да заштити свој интегритет и своје право да буде свој на своме”, пренео је председник Вучић, нагласивши да ће Србија увек подржавати, у пуној мери, територијални интегритет Централноафричке Републике. Он је истакао да су односи две земље од приоритетног значаја, као и да ће дати све од себе да развија дубину различитих односа са Централноафричком Републиком и другим афричким земљама.
Председник Вучић је рекао да и у будућности можемо да урадимо много тога од обостраног и заједничког интереса.
“Верујем да у свим другим областима, од пољопривреде, рударско-геолошких истраживања до сарадње у области одбране, можемо да постигнемо веома значајни резултат. И ја бих замолио Вас, поштовани господине председниче, да тај наш дипломатски контакт кроз све институције, кроз све организације и агенције широм света доведемо до нивоа сталних консултација и да можемо једни другима да помажемо, поштујући не само интегритет наших земаља, већ гледајући како на најбољи могући начин да и групно стварамо своје политичке интересе”, нагласио је председник Вучић.
Председник Централноафричке Републике Фостен Арканж Туадера рекао је да је ова радна, али и пријатељска посета Србији, значајна због постављања везе која ће развити плодну сарадњу која је постојала још у време Југославије. Он је похвалио, како је рекао, “вођство модерне Србије” на Балкану и додао да то отвара нове перспективе сарадње у свим областима заједничке интеракције у ери глобализације, када постоје велики геополитички, геостратешки, геоекономски и други изазови.
Председник Туадера је оценио да “се диже нови дан” над пријатељским и историјским односима између Централноафричке Републике и Републике Србије.
“После више година хибернације, дошао је тренутак да поново покренемо економску, социјалну, културну и стручну сарадњу између наше две земље”, рекао је председник Туадера, истакавши да његова посета представља вољу његове земље да још више отвори своје границе за српске инвеститоре.
“Од сада па надаље, Централноафричка Република и Република Србија практично и немају неке међусобне границе, осим што постоји заиста та географска дистанца, али ако ми имамо довољно воље, та географска раздаљина неће бити превелика”, закључио је  председник ЦАР Фостен Арканж Туадера.
Током званичне посете председника Централноафричке Републике, потписана су четири билатерална документа:
– Оквирни споразум о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе ЦАР;
– Споразум о оснивању мешовите комисије између Републике Србије и ЦАР;
– Споразум о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе ЦАР у области одбране;
– Mеморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Владе ЦАР који се односи на спровођење сарадње у областима геологије, рударства и нафтног сектора.