Константан раст инвестиција турских компанија у Србији

Константан раст инвестиција турских компанија у Србији

29/02/2024 Off By BERB

Фото: Министарство привреде

 

Министар привреде Слободан Цветковић састао се данас са амбасадором Републике Турске у Србији Хамијем Аксојем и председником Фондације за економска истраживања Републике Турске Ахметом Инчекаром.

Том приликом разговарали су о различитим модалитетима за унапређење економске сарадње између две земље, између осталог и о симпозијуму о унапређењу економских односа, који Фондација за економска истраживања планира да организује у Београду у ове године.

Цветковић оценио је да су односи Србије и Турске веома интензивни и садржајни о чему сведочи велики број потписаних меморандума и споразума, као и низ размена посета на високом и највишем нивоу.

Министар је рекао да су економски односи двеју земаља добри, али постоји могућност за даљи развој и унапређење у више области и нагласио да су охрабрујући подаци о спољнотрговинској размени између Србије и Турске.

Према његовим речима, у 2023. години спољнотрговинска размена у роби са Турском бележи раст од 27,7 одсто у односу на 2022. годину, а износила је 2,28 милијарде евра.

Амбасадор Аксој указао је на константан раст инвестиција турских компанија у Србији, посебно истакавши растући интерес за улагања у сектор енергетике и за учешће у великим пројектима у Србији попут Светске изложбе ЕКСПО 27 и пројекта „Скок у будућност – Србија 2027“, који је недавно представио председник Србије Александар Вучић.

Инчекара је рекао да, након успешно организованог симпозијума 2015. године, Фондација за економска истраживања планира да у сарадњи са Привредном комором Србије, организује једнодневни научни симпозијум у Београду.

Министар Цветковић поздравио је иницијативу за одржавање научног симпозијума као добре прилике за повезивање привредника обе земље, посебно у контексту будућих пројеката, који ће имајући у виду њихову укупну процењену вредност привући велики број инвеститора и пословних партнера из читавог региона и различитих индустријских грана.