Najava 21. Beogradskog festivala igre

Najava 21. Beogradskog festivala igre

29/02/2024 Off By BERB

Piše/Foto: Ranka Čičak

 

Ministarka kulture, Maja Gojković i direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung, najavile su danas u Skupštini Srbije, 21. festival.

Aja Jung je zahvalila  predsedniku Skupštine, Vladimiru Orliću što se konferencija održava po deseti put u ovom zdanju, a ambasadorima Švedske, Italije, Kanade, Češke, Izraela, Australije i zamenicima ambasadora Francuske i Nemačke što su pomogli organizaciji festivala.

– Napravili smo dokumentarni film i monografiju o festivalu. Program traje mesec dana. Ukupno 18 trupa stižu u Beograd i Novi Sad, da bi izvele 32 predstave. Dolaze iz Grenobla, Sidneja, Pariza, Firence, Belfasta, Tel Aviva, Vankuvera,  Praga, Kana, Beograda, Ređo Emilije, Njukorka, Adelejda, Valete, Šangaja, Visbadena, Cezene.

Zahvalni smo novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, koje nam je omogućilo da poslednjih godina, dok se renovirao Sava centar, ne odustanemo od najzahtevnijih produkcija, poput Skupštine Kristal Pajt, u izvođenju vankuverskog Kidd Pivota, ili komada Damijana Zalea i Saron Ejal za Kompaniju igre iz Opere Geteborga.

Verujem da smo i u Beogradu napravili ozbiljan zaokret, zahvaljujući upravama Narodnog pozorišta, Zvezdara teatra, Pozorišta na Terazijama i Pozorišta Duško Radović, a i kroz nastavak saradnje sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem, Ateljeom 212 i Bitef teatrom.

U bioskopu Balkan ćemo prikazati radove koje potpisuje cuve i Joan Buržoa i predstavu australijske trupe novog cirkusa. Ponosna sam na mlade, koje Festival i ove godine ponosno predstavlja.

Kao i svake godine i ovaj festival ima poseban događaj – senzacionalni komad “Zvona i čini”, koji potpisuju i izvode naslednice Čarli Čaplina.

Hvala Ministarstvu kulture i ministarki Gojković, sa kojom imamo otvoren i konstruktivan dijalog. Nadamo se da će se naša saradnja nastaviti.

Hvala Novom Sadu i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu. Nadamo se da će i grad Beograd uskoro imati raspisan konkurs i da će podržati Beogradski festival igre, koji počinje 7. marta.