Нулта толеранција државе према сивој економији

Нулта толеранција државе према сивој економији

28/02/2024 Off By BERB

Фото: МУСТ/Ђ.К.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је да је данас у Смедереву уништено више од пет тона илегалног резаног дувана, 3,5 тоне дувана у листу, 26.000 боксова цигарета, 12.000 боксова мотаних цигарета, две тоне дувана за наргиле и приближно 1.200 паковања снус дувана.

Момировић је истакао да је запленом наведених дуванских производа спречена штета за буџет Републике Србије од око 200 милиона динара.

Како је навео, држава има обавезу да финансира велики број јавних служби, попут школства, здравства, полиције, војске, и све се то финансира пре свега од акциза и пореза на промет, а сви људи који купују цигаре без акциза „узимају“ новац од тих јавних служби које служе свим грађанима Србије.

Министар је рекао да је држава одлучна у намери да стане на пут свим облицима сиве економије, и зато ће држава имати нулту толеранцију према сивој економији, а посебно када је реч о трговини дуванским производима.

Према његовим речима, куповином на илегалном тржишту наши грађани излажу и здравственим ризицима, будући да производи купљени на црном тржишту нису прошли неопходне контроле адекватних државних инспекција.

Момировић се захвалио на сарадњи компанијама British American Tobacco, Japan Tobacco International и Philip Morris International, које су само у прошлој години уплатиле у буџет Републике Србије више од милијарду евра.