Значајне инвестиције у нове производне капацитете зелене енергије

Значајне инвестиције у нове производне капацитете зелене енергије

28/02/2024 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са председником грчке Копелузос групе Димитрисом Копелузосом о сарадњи у области обновљивих извора енергије, као и снабдевању природним гасом.

Главна тема састанка било је упознавање са пројектом електроенергетске интерконекције Египат-Грчка (GREGY), који има за циљ повезивање ове две земље подморским каблом дужине 950 километара, који ће омогућити производњу и пренос зелене енергије до земаља ЕУ.

Србија је прихватила визију ЕУ у области енергетике и климе, а нашим стратешким документима одредили смо наш пут у енергетској транзицији, који треба да обезбеди равнотежу између интереса за енергетском сигурношћу и независношћу и за смањење емисије штетних гасова, кроз повећање учешћа обновљивих извора енергије у енергетском миксу, изјавила је министарка.

Она је додала да је циљ је да до 2030. године Србија има 45 одсто учешћа ОИЕ у производњи електричне енергије, што подразумева значајне инвестиције у нове производне капацитете. Ђедовић Хандановић је навела да се, имајући у виду централни положај Србије и позицију транзитне земље, активно ради на повезивању са суседима и у области снабдевања природним гасом и у преносу електричне енергије, и са пажњом прате све пројекте који имају за циљ повећање енергетске сигурности и диверсификацију снабдевања у Југоисточној Европи.

Посета председника Копелузос групе уследила је након недавно одржаног Српско-грчког пословног форума, којем су присуствовали председник Србије Александар Вучић и председник Владе Грчке Киријакос Мицотакис, на којем је исказана обострана заинтересованост за даље унапређење економских односа две државе.

Копелузос је рекао да пројекат GREGY предвиђа укупно 9,5 гигавати ветроелектрана и соларних електрана на територији Египта и подморског кабла од 3.000 мегавата који ће омогућити пренос произведене зелене енергије из Египта у Грчку, а затим даље до других европских земаља.

На састанку којем је присуствоваo и директор грчке компаније „Гастрејд“ Костис Сифнаиос, било је речи и о плановима Србије за диверсификацију снабдевања природним гасом, које укључује и коришћење терминала за течни природни гас (LNG) у Алексанрополису, који би на пролеће требало да постане оперативан.