Компанија „Нестле” отворила нову фабрику у Сурчину

Компанија „Нестле” отворила нову фабрику у Сурчину

27/02/2024 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Председник Републике Србије Александар Вучић отворио је данас у Сурчину, заједно са представницима компаније „Нестле”, нову модерну фабрику за производњу оброка на биљној бази, у коју је уложено више од 80 милиона евра.

Вучић је том приликом истакао да оснивач компаније Хенри Нестле, који је успео да створи оваквог светског пословног гиганта, може да буде узор за нову, другачију и инвентивну Србију.

Он је указао на то да ова компанија није тражила никакве подстицаје за изградњу нове фабрике, у којој је запослено 220 људи, уз напомену да је из Швајцарске у последњих 12 година у Србију дошло 2,4 милијарде евра директних инвестиција.

Желимо да привучемо још много швајцарских компанија, поручио је председник и констатовао да је Србија најзаинтересованија за јединствено тржиште Европе од свих земаља Западног Балкана.

Такође, Вучић је навео да наша земља има велику сировинску базу и да узгаја готово све ратарске производе, али да је потребно не само да их извози као сирове производе, већ и у виду готових производа.

Генерална директорка компаније „Нестле” за Србију, Црну Гору и Северну Македонију Марјана Давидовић навела је да је нова фабрика завршена након две године континуираног рада и поручила да ова компанија жели да настави са инвестирањем у Србији, јер се то показало као добар потез.

Желимо да намирнице узгајамо локално, пре свега соју, да их прерадимо и након тога извеземо на тржиште ЕУ, објаснила је она и предочила да је фабрика еколошка и да користи искључиво зелену енергију, те да може да буде добар пример осталим фабрикама у Србији, али и у ЕУ.

Давидовић је прецизирала да нова фабрика има површину од 18.000 квадратних метара и да је опремљена најновијом технологијом за производњу за тржиште Европске уније.

Амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид честитао је компанији „Нестле” на успешном пословању у Србији, дугом скоро две деценије, али на томе што запошљава више од 1.700 људи.

Шмид је рекао да је све већа популарност и потражња за производима на биљној бази и да је зато „Нестле” одлучио да баш у Србији изгради овај пионирски подухват и фабрику.

Он је указао на то да је Швајцарска један од највећих инвеститора у Србији и да њихове компаније овде запошљавају укупно 14.000 људи, додајући да је билатерална сарадња на високом нивоу, те да је ова земља посвећена даљем јачању добрих односа са Србијом.

Отварању фабрике присуствовали су и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.