Javno vođenje kroz izložbu: JAVNE TAJNE Zorana Naskovskog 24. februara u 13 časova

Javno vođenje kroz izložbu: JAVNE TAJNE Zorana Naskovskog 24. februara u 13 časova

23/02/2024 Off By BERB

Foto: Bojana Janjić

 

Muzej savremene umetnosti, Beograd
Ušće 10, Blok 15

Subota, 24. februar u 13 časova.
Muzej savremene umetnosti, II, III i IV nivo.
Vođenje i razgovor povodom izložbe “Javne tajne” Zorana Naskovskog.
Kroz izložbu vode: umetnik Zoran Naskovski sa Slobodanom Markovićem, koautorom projekta ”Pitanje”, i kustoskinjom Unom Popović.

Retrospektivna izložba “JAVNE TAJNE”, u organizaciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, predstavlja višedecenijski umetnički opus umetnika Zorana Naskovskog. Izložba u Muzeju savremene umetnosti otvorena je do 3. marta.

Naskovski je jedan od najznačajnijih predstavnika nezavisne umetničke scene devedesetih godina prošlog veka i jedan od najistaknutijih umetnika iz Srbije, aktivan više od tri decenije u kontinuitetu u polju savremene umetnosti. Nakon niza uticajnih radova kao što su ”Smrt u Dalasu”, ”L’Origine du monde”, ”War Frames” i drugih, koji su privukli internacionalnu pažnju, kao i stručnih analiza njegovog rada, ova izložba je prvi retrospektivni prikaz umetničkih radova i angažmana Naskovskog u kontekstu aktuelnih društvenih tema, institucionalne kritike i aktivizma, specifičnih umetničkih istraživanja i metodologija, kao i inovacija u oblastima videa, instalacije, performansa i medijskih umetničkih praksi. Medijsku ontologiju njegove umetničke prakse istorijski povezujemo s eksperimentalnošću avangarde i konceptualne umetnosti u medijskom rasponu od slikarstva, videa, filma, instalacije, performansa, fotografije, zvuka do digitalnih umetničkih praksi i veštačke inteligencije (projekat ”Pitanje”).

Kustoskinje izložbe: Gordana Nikolić i Una Popović.
Produkcija izložbe: Muzej savremene umetnosti, Beograd, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad.