Изложба „Бели Руси и ренесанса српског позоришта“ до 29. фебруара у Руском дому

Изложба „Бели Руси и ренесанса српског позоришта“ до 29. фебруара у Руском дому

20/02/2024 Off By BERB

Данас је свечано отворена изложба „Бели Руси и ренесанса српског позоришта“ у Руском дому у организацији Удружења ,,Петроварадин Медија“ и Руског дома (Краљице Наталије 33, Београд).

Уз пажљиво одабран текст и уз пратњу фотографија, изложба ће представити јавности историјат позоришта у Србији који је стваран под утицајем ,,белих“ Руса у време после Октобарске револуције.

Оснивање балета у Србији, велики допринос развоју опере, професионализација сценографије и костимографије, утицај на режију – за све су то, између осталог, заслужни руски досељеници. У Србију долазе након сарадње са Станиславским, Немирович-Данченком, Мејерхољдом, Аном Павловом, Фјодором Шаљапином и многим другим легендарним именима, те доносе искуство Московског художественог театра, Бољшој театра, петроградских Александринског и Маријинског театра, али и осталих установа у којима су стварали.

Након Новог Сада, Беле Цркве и Београда, изложба ће гостовати у Новом Бечеју, као једном од места са највећом концентрацијом ,,белих Руса који су у Србију дошли између два светска рата.

Пројекат се реализује уз институцијалну подршку Министарства културе Републике Србије. Медијска подршка – компанија Color Media Communications“. Историјску грађу за изложбу уступио је Музеј позоришне уметности Србије.

Изложба „Бели Руси и ренесанса српског позоришта“ биће отворена за посетиоце Руског дома до 29. фебруара.

 

Добро дошли!