На Хиландару реализовани сви планирани радови у 2023. години

На Хиландару реализовани сви планирани радови у 2023. години

20/02/2024 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Комисија за Хиландар на седници у Министарству културе размотрила је и усвојила извештај о реализованим радовима и активностима у оквиру Програма обнове Светог манастира Хиландар за 2023. години, као и Програм рада и финансијског плана за 2024. годину.

На састанку је констатовано да су током 2023. године реализовани планирани радови на објектима који су изгoрели 2004. године, те да су грађевински радови на објекту Дохије завршени, док је у објекту Игуменарије завршена статичка санација и наставља се са грађевинским радовима.

Заменик председника Комисије за Хиландар и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, који је председавао данашњом седницом, након разматрања досадашњих радова, констатовао је да ће закључно са овом годином бити завршени грађевинско-занатски радови на објектима који су страдали у пожару и да ће бити обновљени након две деценије, уз озбиљан рад и уз подршку и помоћ државе.

Директор Задужбине Светог манастира Хиландар Миливој Ранђић представљајући досадашње радове на обнови овог здања током 2023. године, прецизирао је да су довршени сви груби грађевински радови на објекту Дохије, као и да је конак Дохије у завршној фази занатских радова и опремања.

На састанку је предочено да се на објекту Игуменарије настављају груби грађевински радови узимајући у обзир специфичност објеката, односно чињеницу да је то грађевина у којој је дошло до пожара, а обављају се и сложени радови на параклисима Светог Саве и Светог Димитрија који су такође страдали у пожару.

Поред радова на обнови делова манастирског комплекса страдалих у пожару 2004. године, упоредо се наставило са радовима на унапређењу и изградњи инфраструктуре манастира, односно путне, водоводне и канализационе инфраструктуре, противпожарне заштите, грејања, као и изградњи соларног поља са трафо-станицама.

Током 2023. године настављено је и са активностима на заштити и рестаурацији покретног наслеђа Хиландара: живописа, предмета ликовне и примењене уметности, старих и ретких штампаних књига, архивске и библиотечке грађе, као и предмета етнографске збирке.