Вукова награда снажан допринос очувању и промоцији кључних друштвених вредности

Вукова награда снажан допринос очувању и промоцији кључних друштвених вредности

19/02/2024 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

На традиционалној свечаности поводом уручења 60. Вукове награде државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић истакао је да Вукова награда, једна од најзначајнијих у области културе и образовања у нашем народу, већ шест деценија даје снажан допринос очувању и промоцији кључних друштвених вредности.

„Награђујући вредна достигнућа појединаца и установа, признање које носи име великог Вука Караџића све време постојања верно одсликава оно најбоље што Србија има, повезујући традицију и очување културног наслеђа са савременим стваралаштвом“, рекао је Ивановић.

Према његовим речима, окосница читавог живота Вука Караџића била је просветитељски рад на ширењу писмености, културе и образовања и стога Вукова награда има посебну тежину и значај, не само за културну заједницу, већ и друштво у целини.

„Чувајући сећање на реформатора српског језика и ћириличног писма, на јединствену личност која је записивањем усменог стваралаштва сачувала народну књижевност и представила је Европи, Вукова награда је за њене добитнике у исто време велика част и још већи мотив да следе пут великана наше историје. Тај пут није био омеђен и прекривен искључиво шароликим пољима науке и културе, већ и делима истинског патриоте који је своју земљу и свој народ представљао на начин који и данас завређује дубоко поштовање“, указао је Ивановић.

Државни секретар је додао да Вукова упорност, посвећеност и прегалаштво треба да буду светионик за све који су овенчани овим признањем.

„Вредности које је Вук афирмисао још више треба да буду путоказ млађим генерацијама и неким будућим добитницима Вукове награде, који тек проналазе своје место на културној сцени. Њима неупитно морамо предочити да живимо у времену испуњеном најразличитијим изазовима“, напоменуо је држави секретар.

Ивановић је истакао да само неговањем и константним представљањем драгоценог културног наслеђа можемо амортизовати нежељене ефекте тих изазова.

„Да бисмо остали оно што јесмо, морамо бити достојни потомци Вука и Доситеја, Тесле и Пупина, и свих других српских великана“, нагласио је Ивановић.

Истичући да је децентрализација један од приоритета културне политике Републике Србије, Ивановић је рекао да је веома важно што су као и ранијих година, међу добитницима поново и лауреати из читаве земље. Подсетио је да је Министарство културе прошле године верификовало сарадњу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја чиме је остварен значајан искорак у развоју културних потреба код школске популације у свим деловима земље и изразио уверење да ће повећање обима културних садржаја у образовном систему допринети да се што више младих отисне у свет уметности и науке и да ће једнога дана поносно да стоје међу добитницима овог вредног признања.

„Министарство културе веома поштује улогу и значај Вукове награде у афирмацији достигнућа у култури и образовању, областима које су нераскидиво повезане и које представљају најснажнији ослонац сваке државе и сваког народа. Стога ћемо и у времену које долази наставити да пружамо подршку напорима Културно-просветне заједнице да овим признањем истовремено негује сећање на јединствену личност српске културе и подстиче садашње и будуће генерације да искористе свој таленат и креативност на најбољи начин“, поручио је Ивановић.

Захваљујући организаторима на истрајности у додели вредног признања, уз жељу да наставе успешну мисију очувања истинских вредности, на добробит српске културе и друштва, Ивановић је честитао добитницима јубиларне, 60. Вукове награде и пожелео да им она буде најбољи подстицај у даљем раду и више него довољан разлог да остану достојни следбеници дела Вука Караџића.