Обележен Дан сећања на страдање цивила у Бојнику

Обележен Дан сећања на страдање цивила у Бојнику

17/02/2024 Off By BERB

Фото: minrzs.gov.rs

 

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић предводио је данас, у име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, државну церемонију обележавања Дана сећања на страдање цивила у Бојнику у Другом светском рату.

Државни секретар је истакао да је захваљујући иницијативи министра Николе Селаковића, Дан сећања на страдале цивиле у Бојничком масакру, ове године по први пут ушао у државни календар важних историјских догађаја. То је учињено како би се сачувала од заборава истина о страдању српског југа, и додатно развила култура сећања на цивилне жртве наци-фашистичког терора.

Антић је навео да су Срби слободарски народ чије су вредности утемељене на демократским и антифашистичким вредностима и да је наш задатак да истину о страдању сопственог народа сачувамо и пренесемо будућим генерацијама.

Он је закључио да Република Србија ради на очувању историјске свести и државотворне традиције српског народа, осигуравајући наш национални опстанак, подједнако унапређивањем привредно-економских позиција земље, колико и јачањем њених војно-одбрамбених капацитета.