Preminuo Aleksej Navaljni

Preminuo Aleksej Navaljni

16/02/2024 Off By BERB

Izvor/Foto: N1 Beograd, Skaj njuz, RIA Novosti

 

Ruska zatvorska uprava je saopštila da je kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina i opozicionar Aleksej Navaljni umro. Aleksej Navaljni preminuo je u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu u 48. godini, saopštilo je u petak regionalno odeljenje Federalne kazneno-popravne službe, javljaju RIA Novosti.

“Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A.A. se posle šetnje osećao loše, gotovo odmah izgubivši svest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći“, navodi se u saopštenju. „Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju“, dodaje se u saopštenju.

Navaljni je uhapšen 2021. godine po povratku iz Nemačke, gde je lečen od trovanja, kako su evropske laboratorije zaključile, sovjetskim nervnim otrovom novičok. U martu 2022. Navaljni je dobio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za nepoštovanje i proneveru putem prevare, što su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane optužbe. U avgustu 2023. sud je produžio zatvorsku kaznu Navaljnom na 19 godina i poslao ga u strožu ustanovu s „posebnim režimom“ iz zatvora s maksimalnim obezbeđenjem u kojem je bio zatvoren. U decembru prošle godine Navaljni je prebačen u takav zatvor u ruskom arktičkom regionu.